Димитър Байрактаров пред Lupa.bg: Маските с лиги и сополи не разпространяват ли зарази?

Здраве
13:45 - 31 Март 2020
5288
Димитър Байрактаров пред Lupa.bg: Маските с лиги и сополи не разпространяват ли зарази?

Къде ще бъдат изхвърлени еднократните маски на милиона души, пълни с лиги, сополи, секрети?! Представете си 2 милиона души за 2 часа, че си изхвърлят маските.  Кой и как инструктира хората за съхранението на този опасен отпадък, който може да се превърне в най-сериозния разпространител на зараза. Тези въпроси зададе пред Lupa.bg журналистът и бившият народен представител Димитър Байрактаров.

„Едни противоречащи си хора в момента решават нашите съдби по странни начини, които навяват, че с решенията си не се интересуват за нашето здраве, а за сметките и състоянието на нечии корпоративни интереси. Всички знаем, че преди извънредното положение маската беше няколко стотинки, сега никой не може да каже колко струва тя. Вчера видях да се продават за близо 5 лв. Нима това не е спекула?! Защо прокуратурата не се занимава с това?!”, пита Байрактаров.

Той припомни, че през септември, 2016 г. е бил внесен от Красимир Каракачанов закон за облеклото, който забранява носенето на маски. Можем да носим маска, но след издаден документ от компетентен медицински орган, каквито са лекарските комисии. „Как да изпълняваме решенията на едни хора, които явно не познават законодателството. Извънредното положение нито е отменило българската конституция, нито е отменило българските закони”, подчерта журналистът.