Димитър Байрактаров пред Lupa.bg: Законопроект на Мая Манолова дава рамо на измамниците?

Политика
17:59 - 20 Април 2021
8431
Димитър Байрактаров пред Lupa.bg: Законопроект на Мая Манолова дава рамо на измамниците?

Мая Манолова внесе закон, с който отново ще се обслужат банките, ЧСИ-та и измамниците, които източват хазната, чрез ДДС например. С внесения Закон за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение  Манолова иска да забрани събирането на публични вземания, установени с влязъл в сила акт след 13 март 2020 година. За това предупреди пред Lupa.bg журналистът и народен представител от 43-то НС Димитър Байрактаров.

„Представете си, че имате фирма с 200 души работници. От 2017 до 2019 г. не сте внасяли осигуровки – това са публични задължения по смисъла на закона. През 2019 г. данъчните ви правят ревизия и ви призовават да внесете 20 млн. лв. за осигуровки. Вие обаче не сте съгласни и започвате да обжалвате ревизионния акт. На 13 март 2020 г. съдът отхвърля обжалването ви и актът ви влиза в сила на 14 март. Мая Манолова обаче ви се притичва на помощ със своя законопроект. Тя казва: „Тези хора не ги закачайте“. Това е скандално, защото тя помага със задна дата на некоректните работодатели, които имат задължения за милиарди не от времето на пандемията, а от преди нея. Освен това ако те имат имоти, ще ги продадат и държавата нищо няма да може да вземе от тях“, обърна внимание Байрактаров.  

„Странно защо Мая Манолова изключва от този законопроект задълженията по кредити на малки фирми и граждани към банките. Стотици хиляди граждани и фирми бяха принудени да останат без работа, заради което  потънаха в дългове към банките. Манолова не защитава стотиците малки фирми със задължения и в тяхна полза не налага банкова ваканция. Излиза, че тя обслужва банките, на които не им пука имаш ли имаш ли възможност да плащаш или не. Обслужва също ЧСИ-тата, защото банката е в привилегировано положение по смисъла на чл. 417 от ГПК – без да доказва нищо в съда, тя пристъпва към изпълнение на вземането“, посочи журналистът.

Той обърна внимание на още един абсурд, който Манолова се опитва да наложи. Тя предлага депутатите да си даряват заплатите на нуждаещи се хора. „Депутатите още не са си приели правилника за дейността на Народното събрание. Те по Конституция сами определят размера на заплатите си. Ако решат да работят без пари, каква помощ тя ще даде на нуждаещите се хора?! Много хора си мислят, че Манолова ще се откаже от нейната заплата. Те са останали с впечатление, че ще накара депутатите да си даряват заплатите, което е голяма заблуда“, разкри Байракатров.

След приключване на разговора ни с журналиста той се обади в редакцията на Lupa.bg и съобщи, че Мая Манолова се е свързала с него по повод скандалния законопроект, благодарила е за гражданската му инициатива и го е помолила за писмено становище, което той вече й е изпратил.