Димитър Байрактаров пред Lupa.bg: Заливаха ми колата с киселина заради истината за Странджа

Бедствието на морето е бедствие на човешката глупост и алчност, заяви журналистът

Общество
19:10 - 07 Септември 2023
5847
Димитър Байрактаров пред Lupa.bg: Заливаха ми колата с киселина заради истината за Странджа

От 30 години Странджа планина е подложена на изсичане. От 2010 г. досега обаче сечта е поголовна. Това е една от причините Царево и региона да са под вода. Знаем, че едно дърво може да задържа от 80 до 200 л вода. Затова не бива да ни учудва защо се стигна до това огромно бедствие на морето. Това заяви пред Lupa.bg  журналистът и народен представител от 43-то НС Димитър Байрактаров.

 „Правил съм журналистически разследвания за сечта в Странджа, за което бях заплашван от дървената мафия. Рязали са гумите на колата ми, заливали са я с киселина”, разкри Байрактаров.

 „Първо обезлюдиха района, животновъдите спряха да отглеждат овце. След това започна изсичането. Отчасти то е законно. Имаш разрешително за 500 кубика, но изсичаш още 1000. Eто така се извършва бракониерството. Част от горите са общински и кметовете и общинските управи също носят отговорност за тяхното опазване. Всичко се прави за пари. Затова Царево е под вода. Бедствието там е бедствие на човешката глупост и алчност.  Резултатът от многогодишното мълчание за проблема днес се изразява в човешки жертви и огромни щети, а тези, които не мълчахме ще бъдем отново репресирани пред мълчаливите погледи на мълчаливците”, заяви журналистът.

От WWF алармират, че под претекст за извършване на "санитарна сеч" се унищожава много от дъбовите и буковите гори в парка. Така са били изсечени  вековни дървета. Естественият хабитат на странджанската зеленика също е бил нарушен и тя е станала косвена жертва на сечта.

Унищожението на уникалната флора би имало последствия и за също толкова нетипичната фауна в Странджа. Така например в южната планина живее най-голямата популация на видра в България. Особено внимание заслужават прилепите, които са 21 вида, всичките са те включени в световната Червена книга. Сечта и нерегулираната човешка дейност обаче поставят под въпрос бъдещето на уникалното биоразнообразие в Странджа.