Димитър Бербатов: Каузата е голяма

Държавата трябва да е партньор на БФС, за да тръгнат нещата по-бързо, заяви кандидатът за президент

Спорт
17:48 - 11 Март 2024
1842
Димитър Бербатов: Каузата е голяма

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов представи заедно със Стилиян Петров и Мартин Петров членовете на Изпълкома, с които искат те да работят, ако бъдат избрани на Конгреса на 15 март за ново ръководство на футболната ни централа.

Освен Бербатов, Стилиян и Мартин в предложения Изпълком влизат Ясна Ставрева, Петър Хубчев, Христо Борисов, Атанас Пеканов, Пламен Марков, Георги Владов, проф. Георги Попов, Дарин Маджаров, Петър Ганев, Велизар Величков и кметовете на Пловдив и Благоевград - Костадин Димитров и Методи Байкушев.

"Това са хората, които ние избрахме в Изпълкома на БФС, ако клубовете ни дадат това право на Конгреса. Това е екипът, с който ние мислим да управляваме българския футбол след толкова години на застой. Не е правено да се представи Изпълком по такъв начин", каза Бербатов.

"Нямам никакви притеснения относно Изпълкома. Държавата трябва да е партньор на БФС, за да тръгнат нещата по-бързо в правилната посока."

"Има двама настоящи кметове, защото трябва да работим много активно с общините. Общините подпомагат по-малките клубове, а ако не го правят, футболът замира и изчезва. Работейки с тези общини, трябва да вдигнем приходите на клубовете или да намалим поне разходите. Ние показваме на клубовете, че искаме да работим с общините и кметовете", добави той.

"Атанас Пеканов е специалист в своето направление. Всяко едно перо, откъдето ние може да вземем финансиране е добре дошло. Той е специалист в това, което прави и ще ни е нужен в това направелние. Аз не разбирам в това направление. Ще намираме нужното финансиране."

"Времената са различни и заради това реших да направя тези промени в Изпълкома в сравнение с предишния представен от мен. Когато си лидер, трябва да взимаш непопулярни решения. Ние знаем, че тези решения са за доброто без да подценявам качествата на хората, които са били в предишния Изпълком. Каузата е по-голяма от всички нас. Каузата е за развитието на българския футбол", добави бившият футболист на Манчестър Юнайтед.

"На нас ни правят няколко неща впечатление – един от кандидатите, заяви че Зоналните шефове му организират срещите с клубовете, това е грубо нарушение, използвайки ресурса на БФС. Той трябва да е в отпуск, тъй като е кандидат за президент.

Зоналните им казват на клубовете какво трябва да правят. Надявам се, че и Михаил Касабов е излязал в отпуск и не използва ресурските на БФС, за да си прави кампанията", заяви Бербатов по адрес на Гонзо.

"Зоналните ръководителите са тези, които инструктират и всяват страх в клубовете. Къде е равният старт? Няма го. Ние сме все едно с крачка назад. Ние се борим и вярвам, че ще спечелим. Присъствието на медиите трябва да е вътре в Конгреса. Когато всичко е по правилния начин, ти нямаш моралното право да кажеш, че ще обжалваш. Вие трябва да отрязвате цялото нещо. Аз ще настоявам за това. Надявам се, че и вие ще настоявате за това ваше право", категоричен бе Бербатов.

"15-и идва, ние сме подготвени. Имаме опита вече. Надяваме се на най-доброто. Подготвяме се и за най-лошото. Готови сме Конгресът да бъде проведен по правилния начин. Аз вярвам в нашата победа – побеждаваме, защото клубовете са решили.

Уставът казва, че решенията влизат незабвно в сила. Това означава, че новоизбраният президент и екипът му трябва да заемат мястото в Бояна в понеделник от 18 март. Решенията влизат в сила незабавно. Толкова е елементарно. При провеждането на честен Конгрес, който да спечели на 18 се явява горе, за да започне да работи и да му се даде достъпа. На 18 сутринта вие трябва да се горе на Бояна. Трябва да има тази прозрачност. Има тънък момент, че някой от кандидатите са на работа в БФС. Те ще влязат без проблеми. Михаил Касабов, ако не спечели, трябва да разреши на новия президент да влезе да работи", добави той.

"Ако медиите са вътре, Конгресът ще се проведе по правилния начин. Не мисля, че искаме много. Аз съм много горд от това, което направихме през тези три години. Каквото и да стане, всеки от нас ще ходи с високо вдигната глава. Не мисля, че има от какво да се срамуваме. Направихме всичко по правилата", категоричен бе Бербатов.