Димитър Делчев атакува: Полицаите са имали инструкции да окървавят протеста!

Тези кадри излизат сега, защото има комисия, която трябва да разследва полицейското насилие, уверен е депутатът

Новини
10:21 - 15 Август 2021
5440
Димитър Делчев атакува: Полицаите са имали инструкции да окървавят протеста!

"Тези кадри излизат сега, защото има комисия, която трябва да разследва полицейското насилие. В продължение на 1 г. тези кадри не видяха бял свят. Те показват нещо много ясно. Полицаите бият и ритат всеки протестиращ, защото имат инструкции да окървавят протеста", заяви депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме" Димитър Делчев.

"Според мен тези инструкции идват от най-високо ниво. Целта е била хората да спрат да ходят на протеста. Затова призоваваме министър-председателя по онова време Бойко Борисов и двамата вътрешни министри да се явят в НС и да дадат обяснение", допълни той.

Делчев добави, че боят под колоните на МС е имал за цел да "унищожи протеста", а кадрите не са били обществено достояние преди да се появят в комисията за полицейско насилие в парламента.
"Има такъв народ" са в НС и имат отговорност да вършат това, което и всички народни представители както да участват в актуализацията на бюджета, така и да участват в съставянето на ново правителство. Ако ИТН не дадат подкрепа, очевидно отиваме на нови избори и топката е в тях. Всеки опит да се действа на пук не е добър за България", каза още Делчев.

Според него трябва да се проведат разговори, да се дискутира и да се сформира кабинет с конкретни политики за 6-8 месеца. Политиките да са свързани с актуализацията на бюджета и със здравеопазването например.

"Базата на един такъв кабинет трябва да е служебното правителство. Ние ще стъпим на служебното правителство и успешните министри", каза още Делчев.

"Такъв кабинет няма да е наш, няма да е на ДБ, няма да е на ИТН, а ще е кабинет обсъден между всички партньори. Готови сме да поемем отговорност, но мандатът още не е връчен", добави той пред Нова телевизия.

Като пример за успешни служебни министри Делчев посочи имената на Бойко Рашков, Асен Василев, Кирил Петков и Велислав Минеков. "Готови са да правят промени в своите министерства", каза още депутатът от ИБГНИ. Той посочи, че има червени линии за преговори за търсене на подкрепа за следващ кабинет и те достигат до ГЕРБ и ДПС, затова те няма да бъдат поканени за диалог.

"Преговорите между ИБГНИ, ДБ и ИТН очевидно са направени лошо", каза още той след споровете между партиите в последната седмица. По всяка вероятност ИБГНИ ще подкрепи за президент Румен Радев, каза още Делчев.