Димитър Ганев: Без БСП Радев може да не стигне и до балотаж

Актуални новини
13:46 - 22 Декември 2020
1592
Димитър Ганев: Без БСП Радев може да не стигне и до балотаж

Президентът Румен Радев се намира в най-тежката си позиция, откакто е избран. Такъв извод направи днес политологът Димитър Ганев. 

"Румен Радев сам опитваше да се легитимира като опозиционен център, а не да легитимира БСП - по време на протестите включително“, заяви Ганев пред БГНЕС. 

Според него, ако противоречията и конфликтът му с Корнелия Нинова се задълбочат - Румен Радев може да не е кандидат за президент на БСП.

"Ако той не е кандидат на БСП, той може въобще да не стигне до балотаж. Няма нито една кандидат-президентска надпревара, в която кандидатите на една от двете водещи партии да не са на балотаж или да печелят на първи тур. Ако Румен Радев не си осигури подкрепата на БСП, това минира пътя му за втори мандат“, категоричен е политологът. 

Той смята, че „Позитано“ 20 има причина да се сърди на Радев, защото той през последната година отговаря доста уклончиво на въпросите дали смята да прави собствена партия.

"БСП е много ревнива, когато стане дума за този въпрос. Познавайки политическия стил на Нинова, там трудно има заден ход. Виждали сме го през последните години. Затова мисля, че противоречията ще се задълбочават и Радев го очаква един много труден път“, коментира още Ганев.

Според него кризата с COVID-19 може да се превърне в основен риск не само за предизборния период, но и за цялата 2021 година. Политологът е на мнение, че до голяма степен хората ще решат как да гласуват въз основа на това как властите са се справили или не са се справили с коронакризата.

„Ковид кризата ще бъде един много силен мотив за гласуване“, посочи Ганев.

Той не изключи пандемията да окаже влияние върху избирателната активност, независимо кога ще се проведат изборите – през март или май.

„Не малко хора се притесняват и с право. Те добре си дават сметка, че изборите са някаква форма на риск, защото е струпване на хора на едно място“, заяви политологът.

Той отбеляза, че машинното гласуване също може да забави вота: „Машинното гласуване може да направи по-трудно протичането на самия предизборен процес, да натовари секциите с повече хора, което да подейства отблъскващо на хората заради притесненията им от COVID-19”.

Димитър Ганев казва, че най-подготвени за предстоящите избори са тези политически формации, които имат добре изградена организационна инфраструктура - това са ГЕРБ, БСП и ДПС.

„Има нови играчи на терена като партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и на Мая Манолова, които тепърва трябва да изградят своята организационна инфраструктура. Това ще се окаже задача с повишена трудност, предвид времето, в което се намираме. Създаването на организации по места се превръща в сериозен проблем, защото не можеш да събираш много хора на едно място заради противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19. За тях това ще бъде сериозно предизвикателство“, заяви Ганев.