Димитър Ганев: БСП ще има комфорт в следващия парламент

Новини
20:03 - 21 Септември 2021
1914
Димитър Ганев: БСП ще има комфорт в следващия парламент

"В следващия парламент БСП ще бъде в изгодна и комфортна роля", категоричен е политологът от Изследователски център „Тренд“ Димитър Ганев. Според него партията е била диалогична в рамките на 46-то НС и е станала по-приемлива за „партиите на протеста“.

„В този смисъл БСП е в уникалната роля, в която хем от една страна, например господин Цонев казва, ами ние ще се сгодим ГЕРБ-БСП-ДПС, от друга страна хем протестните партии си говорят с БСП, смятат я общо-взето за възможен партньор, което говори за едно отваряне на БСП от изолацията поне на този етап. Това не означава непременно, че БСП ще бъде в следващото управление, но не е изключено“, уточни той.

Димитър Ганев коментира и последното изследване за нагласите на българите спрямо основните институции и политически формации.

„Първо, като че ли най-сериозно е спад на обществена подкрепа към ИТН, а общо-взето данните за другите формации се запазват на сходни нива, просто личи разликата при ИТН. И другото, което разбира се трябва да уточним е, че ние успяхме да зададем в хипотетична ситуация евентуален проект на Петков и Василев, той набира към момента 9% от гласуващите и това малко или много размества цялостната подредба. И аз бих очертал нещата така –

ГЕРБ остава лидер, по-скоро връща си лидерското място, след като беше загубено от ИТН на последните избори и оттам нататък вече можем да очертаем три групи от партии. Първата група е около БСП и ИТН, които са сходни стойности. Казвам три групи, защото всяка група общо взето е със сходна електорална тежест.

Първата група е БСП и ИТН, които са с около 16-17% от гласуващите подкрепа. Втората група е на ДПС – Петков, Василев и ДБ, които също са със сходни стойности. За тях можем да очакваме на предстоящите избори между 250 и 300 хиляди души подкрепа. И трета група, която е тези, които остават, като че ли под черта, някои от тях са много близо като ИБГНИ, например“, каза още той.