Димитър Ганев: Дори да се състави правителство , то ще бъде с ограничен хоризонт

Присъствието на Борисов при Радев легитимира позитивните им отношения, каза социологът, който смята, че на 9 юни не е преодоляна политическата криза

Политика
20:29 - 24 Юни 2024
2491
Димитър Ганев: Дори да се състави правителство, то ще бъде с ограничен хоризонт

Присъствието на Бойко Борисов в президентството на консултациите при президента Румен Радев легитимира допълнително линията на позитивно отношение.

Това каза пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд" и коментира:

"Борисов от месеци наред показва или неутрално, или по-скоро позитивно отношение спрямо Радев. В нито един момент той не е предприел сериозна критика или атака спрямо президента. И обратното - Радев също не го критикува. ... Да си припомним, че допреди две години това бяха архивраговете в българската политика. Нищо от това не се вижда на този етап".

Според политолога с отиването си при президента лидерът на ГЕРБ дава ясна заявка, че ще направи сериозен опит да състави правителство с първия мандат.

Ганев беше категоричен, че основният извод от изборните резултати е, че политическата криза в България не беше разрешена на 9-и юни:

"Дори да имаме кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание и да нямаме предсрочни парламентарни избори наесен, това няма да реши политическата криза в страната, защото вероятно няма да има изкаран цял мандат на този парламент. Дори да се състави правителство, то ще бъде с ограничен хоризонт".

Вариантите за правителство са няколко, посочи Димитър Ганев и уточни:

"Първи - кабинет на малцинството, предложен от ГЕРБ, подкрепен от ДПС, които имат общо 115 гласа, и няколко депутати от парламентарна група, която вероятно няма да запази своята хомогенност. ... Кабинет на ГЕРБ + ДПС може да мине и при по-нисък кворум. Но и при двата варианта много трудно ще може да се управлява с такова мнозинство".