Димитър Ганев: Който убеди народа, че ще се справи с високите цени, печели

Размиването на лявото и дясното в последните години се вижда ясно, констатира политологът

Топ
12:38 - 21 Септември 2022
2968
Димитър Ганев: Който убеди народа, че ще се справи с високите цени, печели

Партия, която успее да звучи убедително, да предложи убедителни решения по теми, свързани с цените, ще получи политически бонус в рамките на кампанията. Това коментира политологът Димитър Ганев от "Тренд" по Нова тв по резултатите от проучването на агенцията по поръчка на "24 часа" за това какво искат българите от политиците след изборите. То показа, че 77% искат укротяване на инфлацията.

Размиването на границите между лявото и дясното в последните години се вижда ясно от отговорите на въпроса какви политици предпочитат хората - леви или десни. Почти половината от всички запитани казват "Няма значение". Като се добавят и отговорите "Не мога да преценя", почти две трети от българите не формират своя избор за предстоящия вот на идентификации с леви или десни политики, каза Димитър Ганев.

"Продължаваме промяната" започнаха да изграждат кампанията си на база отрицание на ГЕРБ. Като наблюдавам кампанията на ПП, ставам все по-голям песимист за съставяне на правителство след изборите, защото очевидно там се върви към тотално противопоставяне на ГЕРБ. Не виждам работеща конфигурация от няколко формации за съставяне на кабинет. Единствения вариант за мнозинство е да има някаква колаборация между онези два лагера, които бяха родени през 2021 година - на промяната и статуквото, каза политологът.

Според него следващото Народно събрание ще бъде поставено под сериозен натиск, защото има въпроси които не търпят отлагане - социално-икономически мерки и законодателната промяна свързана са Плана за възстановяване и устойчивост. Това не може да стане без работещо правителство.

Единствения вариант, който се вижда като сенки някъде на хоризонта, е конфигурация без ярки партийни лица, подкрепена от някакво мнозинство в парламента. Но не е ясно какво ще е то, каза още Димитър Ганев.

Той добави, че няма да се учуди, ако избирателната активност на вота падне и под 2,5 милиона.