Димитър Ганев: Радев иска да измести БСП

Президентът се ражда като форма на неутрална власт

Топ
14:55 - 06 Юни 2023
1622
Димитър Ганев: Радев иска да измести БСП

”Президентът иска той да изглежда политическата алтернатива, а не БСП. Иска да се позиционира спрямо новия редовен кабинет, както се позиционираше спрямо Борисов преди няколко години”, каза политологът Димитър Ганев по БНР.

Не съм фен на такъв тип радикални промени, посочи Ганев относно намеренията да се преосмисли статута на служебния кабинет. "За мен е Кутията на Пандора. Всякакви идеи ще започнат да се пръкват, добави той.

"Той се ражда като форма на неутрална власт. Не е български, той е привнесен. Има такива модели в Европа, но активирането му при други модели е по-трудно – при по-задълбочена политическа криза", поясни той.

Запитан успяват ли служебните министър-председатели да се еманципират от държавния глава, Ганев изтъкна, че еманципацията е процес, не е момент.

"Министър-председателят, за да се еманципира от президента, му трябват поне няколко месеца, а мандатът свършва. Не им стига толкова времето да се еманципират напълно от президента. Изборът на премиера също предполага дали той ще се еманципира по-лесно, по-бързо, отколкото обратното. Президентът Радев от опита си с Огнян Герджиков се спря на модела "Стефан Янев" и "Гълъб Донев".

Относно репликата "ала-бала с президента", произнесена от Кирил Петков в оповестените записи от Национален съвет на ПП, и сметките му, че формацията ПП заедно с ДБ всъщност има 7-10% представителност, Димитър Ганев коментира: "Анализът на Петков е точен. Това пространство е около 300-350 000 избиратели. Той казва - ние не можем да излезем от това поле. Ала-балата е легитимацията на президента, който ги изкарва извън това поле. ПП беше припозната като политическия проект на президента, което ги изкара много извън това политическо пространство на либералната градска общност."

Радев си дава сметка, че в парламента опозицията може да бъде само "Възраждане", но те са по-радикални, допълни Ганев.