Димитър Гърдев пред Lupa.bg: Тръмп беше най-антируски настроеният президент

Общество
18:00 - 09 Ноември 2020
8989
Димитър Гърдев пред Lupa.bg: Тръмп беше най-антируски настроеният президент

Димитър Гърдев е експерт в сферата на международната политика и отбрана. Има 4 магистратури и работи върху докторската си дисертация. Той е дипломат и член на УС на Българското дипломатическо дружество. 

-Г-н Гърдев, можете ли да направите прогноза какво ще постанови съдът в САЩ на 14 декември по отношение на изборния резултат?

-Положението е следното – молбите се изпращат до федералните съдилища, които, ако преценят, вече ги изпращат до Върховния съд.Но нито едно от съдилищата не може да предопредели изхода –

защото те не могат да касират изборите, не могат да насрочат нови - единственото, което могат, е да заявят дали има нарушения или не и дали някои от бюлетините са валидни или не. И евентуално да наредят ново преброяване, за което обаче Републиканската партия трябва да си плати.

А това не го плаща самият Тръмп от джоба си. Така че не се знае дали изобщо ще се стигне дотам, тъй като самите републиканци си задържаха позициите в Сената. Републиканската партия като партия печели в Сената и задържа позицията си в Конгреса, което означава, че

на изборите за Сенат след 2 години може и да вземат 2/3 от местата.

Това поставя демократите пред изключително тежка ситуация, тъй като дори и да имат президент, той естествено ще бъде бламиран по темите, които противоречат на републиканските интереси.

Второ, Републиканската партия идеологически беше в много голяма криза. Те направиха умен ход като подкрепиха Тръмп, защото той им даде толкова широка подкрепа. Така че за мен интригата е дали ще продължи т. нар. „тръмпизъм” и дали самият Тръмп ще продължи да води корекция на политиката на бъдещия президент Байдън. В чисто личен план е напълно възможно, защото той е такъв човек – егоистичен, нарцистичен. И преди водеше достатъчно сериозно политическо шоу – нищо не му пречи като бивш президент отново да се върне към тези свои изяви. И да вгорчи живота на демократите, както те положиха доста усилия да вгорчат неговия.

В този ред на мисли разчитам заявеното желание на Байдън  - да бъде обединител, всичко да премине гладко и т.н., да бъде факт. Защото за разлика от Тръмп, който беше изключително активен – всеки ден този човек излизаше с някакво свое послание, той беше най-активният американски президент, неуморен – а на такава надпревара и на такава динамика Байдън не може да издържи.  

-Ако освен медиите и съдът потвърди победата на Байдън, какво ще означава това за Америка от една страна и за Европа от друга страна?

-Наблюдавайки схващанията на Байдън – ако бъде оставен да управлява и ако зад него наистина не стои т. нар. „Deep state” ("Дълбока държава), която никой няма представа какво представлява – е ясно отношението му към основните проблеми в световната политика. Той заяви, че ще подпише Парижкото споразумение за климата, но това изобщо не е важно според мен, тъй като е доста дълъг процес.

Друго обаче е важно – Джо Байдън беше категорично против излизането на САЩ от сделката с Иран. Той винаги е казвал, че тази сделка трябва да продължи да съществува, което е основна отлика с досегашната политика на Тръмп.

Освен това Байдън винаги е заявявал, че е против излизането на САЩ от договора за противоракетната отбрана.

Трето, Байдън беше против излизането на САЩ от Договора за разпространение на ракети от малък и среден обсег – което пряко касае Европа. Той винаги е заявявал, че ще подпише Договора за стратегическите настъпателни оръжия с Русия, който изтича буквално след месец – което също е изключително важно.

Той е за задълбочаване на връзките с НАТО, което също пряко ни касае всички държави в региона. Действията, които досега предприе администрацията на Тръмп – незабавно изискване за 2% разходи за отбрана от страните-членки, иначе наказателни клаузи – това се надявам да приключи.

Тази предислокация на войски и разполагането им в Полша, Румъния и дори в България – също се надявам да приключи като някаква авантюра.

Има още два момента, които са регионално близки до България – това е конфликтът в Украйна, а Джо Байдън е един от идеолозите на украинския Майдан, и другият конфликт - в Нагорни Карабах между Армения и Азербайджан.

Малко хора знаят, че всъщност Джо Байдън е избиран основно от арменското лоби.

Като председател на външната комисия в конгреса той беше инициатор и на няколко закона, ограничаващи помощта за Азербайджан. Аз смятам, че Байдън ще бъде по-умерен президент. Независимо от това, което всички говорят – че Тръмп е бил по-приемливият.

Но този човек беше изключително агресивен спрямо Русия – много агресивен. Три договора денонсира, изгони над 90 руски дипломати, наложи над 46 санкционни режима, закри консулства в Сиатъл, в Сан Франциско, бяха почти пред война в Сирия – Тръмп беше най-антируски настроеният президент на Съединените Щати! 

-А защо тогава - било на шега, било сериозно, се твърди, че точно Тръмп е президентът на Путин?

-Защото не четат! А повтарят медийни засветки на демократите. Всеки един човек може да вземе един лист и да си извади тези неща, които се случиха по времето на Тръмп. В журналистиката това е похват, който е много добре известен, нарича се „пренасочване” – redirecting. Може да направиш много други неща, но в момента, в който ти се лепне една щампа – че той е агент на Москва, и край. Затова аз смятам, че точно с новия президент Байдън светът ще бъде по-устойчив и по-сигурен. Казвам това, наблюдавайки истински важните международни договори в сферата на сигурността. Виждам много ясно накъде водеше света онази политика. Но основните проблеми на Америка ще останат - коронавирусът и огромните жертви.

Над 235 000 мъртви за една страна от 329 милиона - това е просто ужасно. Това означава, че здравната система не работи. Огромният външен дълг - от 220 трилиона - пак остава!

Това са неща, които, независимо дали ще бъде Байдън или Тръмп - те ще лежат върху всеки един американски президент. Разделението на обществото също остава. Системни са проблемите и не може да се каже, че зависят толкова много от президента.

Американският президент е пряко отговорен за две неща - външната политика и политиката за сигурност и отбрана.

Всичко останало минава през Конгрес, Сенат, одобрения, лобиране, връщане на закони. Който си мисли, че американският президент рязко ще промени данъчната система - без Конгреса и без Сената това няма как да стане.