Димитър Главчев няма да сменя външния министър

Остава тайна как е протекъл разговорът на служебния премиер с президента

Политика
19:41 - 19 Април 2024
2762
Димитър Главчев няма да сменя външния министър

Към момента служебният премиер Димитър Главчев се отказа да предлага ново име за поста външен министър. Това съобщава Нова тв, като информацията е неофициална. За момента няма да има промяна в МВнР.

Тази сутрин служебният премиер отиде на среща с президента Румен Радев, който трябва да издаде указ за подобна рокада. На този етап такъв няма. Междувременно номинираният за нов външен министър Даниел Митов се отказа.

Срещата между президента и служебния премиер започна рано сутринта, без медии, и приключи за не повече от 30 минути. Как е протекъл разговорът на „Дондуков 2” от гледната точка на президента днес не беше оповестено. След нея Главчев обаче обяви - диалог между тях има, но не и решение.

„Не съм предлагал нищо. Продължаваме комуникация с президента, както съм говорил. Тези дни виждате, че има диалог, диалогът продължава, нямам новина за съобщаване. До момента, в който президентът не издаде указ, старите министри продължават”, каза служебният премиер. 

Малко по-късно отговор за съдбата на Митов дойде от самия него. „Не бива да се превръщам в ябълка на раздора или във фигура, която да разделя в момента. Затова, със сигурност, оттеглям своето одобрение за това да бъда външен министър”, обяви той.

Митов обясни, че преди дни е приел подобна номинация, защото е бил на този пост и на страната ѝ трябва ясен външнополитически курс. Днес обясни, че е разочарован от доскорошните партньори на ГЕРБ в управлението.

„Мога да успокоя президента Радев. Както те бяха с него, когато той се преизбираше – сега можем да му кажем „Спокойно, господин президент, те са с вас. ПП-ДБ продължават да бъдат с вас”. Естествено, че отговорността е на президента Радев. Както нямаше да се меси, сега вече се е намесил. Външният министър си е негов. Главчев направи предложение и то не беше признато от президента”, посочи Митов.

След отказа на Митов да бъде новият външен министър, служебният премиер отиде в парламента за контрол от депутатите. На въпрос дали има план Б, отговори: „Нямам план Б”.

Междувременно настоящият външен министър Стефан Димитров беше защитен с позиция от Българското дипломатическо дружество, които с неговото назначаване виждали продължение на политиката на служебните кабинети на президента.

„Не знам дали знаете, че това е организация на червени дипломати и комунистически, на практика, креатури. В която организация участва включително и братът на Стефан Димитров – Георги Димитров, когото аз съм уволнявал с удоволствие два пъти от МВнР”, поясни Митов.