Димитър Илиев: Подсигурили сме 3,2 млн. лв. за олимпийска подготовка

Ще има и премии за младите спортисти, заяви министърът на спорта

Спорт
16:18 - 09 Октомври 2023
2554
Димитър Илиев: Подсигурили сме 3,2 млн. лв. за олимпийска подготовка

За мен позицията министър на младежта и спорта не е самоцел. Докога ще заемам поста, няма абсолютно никакво значение. Единственото важно е, че в момента, в който не съм министър, отново ще съм с гордо вдигната глава и ще знам, че с максимални усилия съм работил честно и почтено за спортистите и младежите. Това заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев пред БНТ.

Илиев посочи, че е удовлетворен от свършеното от екипа му до момента и акцентира, че за четири месеца няма как да бъдат реализирани мащабни проекти.

"И аз мога да питам къде са тези съоръжения и защо тези, които ги има са в такова тревожно състояние. През 2020 година Министерството на младежта и спорта обявява, че ще построи 25 физкултурни салона, за което плаща 22 милиона лева авансово, но има построен само един", каза Димитър Илиев.

Средствата на федерациите по всички програми на министерството са подсигурени, като са разпределени и допълнителни около 3,2 милиона лева за олимпийска подготовка.

А след направени промени в Наредба 5 на ММС за първи път младите спортисти ще получават премии за успехите, които са постигнали на световни и европейски първенства по олимпийски дисциплини и категории.

"Между 16 и 20-годишна възраст губим готови състезатели, защото започват работа, за да могат да се издържат. С промените нашите млади таланти ще получават финансиране от първо до осмо място. За първо място на световно първенство са предвидени премии от 20 000 лева, а за титла от европейски шампионат - 10 000 лева. Това не са големи суми за млад човек, но е благодарност за положения труд", заяви Илиев.

С друга промяна в наредбата напълно се изравняват еднократните парични награди за паралимпийци с тези за призьорите от олимпийските игри.

По обективни правила, а не по симпатии ще бъдат разпределени осигурените 10 милиона лева по програмата за спортна инфраструктура. Общата стойност на проектите ще е в размер на 20 милиона лева, тъй като програмата предвижда и 50% самоучастие.