Димитър Кабаков е новият директор на Плевенския театър

Режисьорът бе предложен на поста от настоящия шеф на Народния Васил Василев

Култура
12:27 - 09 Май 2022
2005
Димитър Кабаков е новият директор на Плевенския театър

Димитър Кабаков е новият директор на Драматично-куклен театър (ДКТ) "Иван Радоев" в Плевен. Той е предложен на Министерство на културата (МК) за временно изпълняващ длъжността от Васил Василев, бивш директор на плевенския театър, който пое ръководството на Народния театър "Иван Вазов" след спечелен конкурс. Кабаков ще остане на поста до провеждане на конкурс от МК. 

"Това събитие днес е историческо за Плевенския театър, защото за първи път действащ директор на Народния театър "Иван Вазов" представи своя наследник в ДКТ "Иван Радоев", коментира Василев. Той подчерта, че упоритостта, последователността и любовта към театъра са качествата, които са го мотивирали да предложи Димитър Кабаков за директор на театъра в Плевен. 

"Изповядвам смисъла в театъра. С удоволствие ще работя тук в един по-малък Народен театър", каза Димитър Кабаков. Той добави, че е приел поканата да поеме ръководството на театъра в Плевен заради приятелството му с Васил Василев, еднаквата посока, в която и двамата мислят и работят в театъра. 

Кабаков подчерта, че на този етап промени няма да прави. "Не мисля за промени, мисля по-скоро за надграждане", категоричен е той.

За наследството, което оставя като директор на плевенския театър от 2016 г. Васил Василев посочи над 50 премиерни спектакъла, повече от 20 привлечени в трупата млади актьори, множество номинации за престижни театрални отличия. Той добави, че предстои ремонт на ДКТ "Иван Радоев" като има предвидени средства за това. "В сърцето ми от Плевен остава любовта към Плевен", каза Василев. 

Димитър Кабаков е бил директор на театъра в Казанлък от 2016 г. Роден е в Пловдив, където учи в Търговската гимназия. След това завършва специалност "Българска филология" в Софийски университет и "Театрална режисура" при проф. Здравко Митков в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Като свои учители той посочи – Любен Гройс, проф. Маргарита Младенова, проф. Иван Добчев, проф. Гриша Островски.