Димитър Манолов пред Lupa.bg: Доходите ще бъдат замразени, цените ще хвърчат още

Актуални новини
18:45 - 22 Юни 2021
5863
Димитър Манолов пред Lupa.bg: Доходите ще бъдат замразени, цените ще хвърчат още

Нормално е заплатите в България да изостават. При мерките 60 на 40, въведени заради епидемията, когато голяма част от хората не са си получавали пълното възнаграждение, ясно по каква причина, нормално е да има спад на доходите. В същото време се печатат пари навсякъде и това ще избие нанякъде. Такъв извод направи пред Lupa.bg президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

Синдикалистът обаче не се съгласи със стряскащите цифри, че доходите на българите изостават със 150 на сто от гръцките и дори с 30 на сто от румънските, върху които акцентира икономистът Мартин Димитров.   

Да сме назад със 150% от доходите на Гърция ми се вижда нереално, но за румънските има и друго обяснение - не знам какво и как се сравнява, но там данъците са различни. В заплатите на румънците се включват и осигуровки, те си ги плащат сами, така че тези цифри са подвеждащи.

Манолов обаче се съгласи, че големият проблем в момента са хвърчащите нагоре цени на всички стоки и услуги. Да, цените на всичко се хвърчат нагоре и няма да спрат дотук, призна синдикалистът.

Президентът на "Подкрепа" е категоричен, че трябва да се започне нов разговор за доходите у нас, а той ще е много труден.

„Страх ме е от тези разговори, защото като гледам какво се задава…”, не скри шефът на „Подкрепа”.

И даде своя прочит на това, което говорят политическите сили.

„Каквото и да се казва и да се пише, политическите сили всъщност се заканват, който знае как да разчита приказките им, да замразяват и намаляват доходите. Каквото и друго да пише, в реален план, човек като се зачете в подробностите, разбира точно това. Тези, които ще управляват държавата, ще правят такива политики, че доходите да не растат”, обобщи Димитър Манолов.

Синдикалистът изтъкна, че икономическата картина в следващите години вероятно няма да е оптимистична, като изтъкна, че се задава и сериозна безработица заради кризата в енергетиката.

По повод цифрата, че в София средната работна заплата е около 2000 лева, Манолов обясни, че тя „няма значение за нищо.”

Да расте минималната работна заплата обаче е важно, защото тя бута всички доходи нагоре, припомни шефът на КТ "Подкрепа".

Синдикалният лидер отказа да прави конкретни прогнози, тъй като смята, че в предизборна ситуация това би било несериозно.