Димитър Манолов пред Lupa.bg: Пазарът на труда не стимулира младите

Абсурдно е да има повече места в университетите, отколкото в детските градини, категоричен е синдикалистът

Икономика
17:21 - 16 Декември 2019
3363
Димитър Манолов пред Lupa.bg: Пазарът на труда не стимулира младите

В България има повече места в университетите, отколкото в детските градини. Това означава, че ако младите хора имат желание и средства да продължат обучението си след средното образование, имат голяма възможност да го направят. Така президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов коментира пред Lupa.bg данните, че над 160 000 млади хора у нас нито работят, нито продължават обучението си.

Синдикалистът определи тази тенденция като лоша и прогнозира, че това ще повлияе зле на пазара на труда.

„Тези цифри показват, че някой не си е свършил работата А това, че пазарът на труда у нас не предоставя никакви стимули за младите работници, е очевидно”, подчерта с Димитър Манолов.

По думите му коригирането на този проблем трябва да се случи на няколко нива – като се започне от основното и средното образование и се стигне до висшето.

„Голям фактор за това, че много младежи стоя без работа е, че професионалното образование беше докарано до тежка криза. Оттам не идват тесни технически специалисти, например, които да могат да запълнят свободни работни места, което води и до нов проблем – от една страна глад за кадри, а от друга – безработни младежи”, категоричен е Димитър Манолов.

Синдикалният лидер смята, че проблемите трябва да се решат комплексно и на няколко нива, за да може след няколко години да се наблюдава нужното подобрение.