Димитър Манолов за новите пенсии пред Lupa.bg: Флирт с избирателя, но на каква цена?

Новини
15:20 - 08 Септември 2021
5508
Димитър Манолов за новите пенсии пред Lupa.bg: Флирт с избирателя, но на каква цена?

За пенсиите е важно да се вземе трайно решение, но въпросът е доколко има капацитет това да се случи. Това заяви пред Lupa.bg президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов по повод драмите с увеличението на пенсиите в парламента.

В тази практически несъществуваща политическа система не може да се очаква разумен подход. Както се вижда, отсъствието на парламентарно мнозинство зад правителството, разкъсването на тази връзка, води до този резултат. Всички мислят за избори, всеки гледа да се хареса на драгия избирател, но на каква цена, ще му мислим по-нататък, обобщи синдикалистът.

Манолов се съгласи, че пенсионерите имат нужда от допълнителните средства- т.е. 120-те лева, които депутатите гласуваха към пенсиите за 3-те месеца до края на годината.

„Да, това е така. Но от пари имат нужда всички. Няма някой, който да няма нужда от пари.”, заключи шефът на „Подкрепа”.

Той не изключи гласуваните увеличения без покритие да разрушат финансовата стабилност. ”Задължително е да има някакъв баланс. А тук всеки дърпа чергата към себе си и никой не се интересува от крайния резултат, защото не е ясно той на кои или на кого е.”, каза той.

Една поредица от неблагоприятни фактори се наслоиха един върху друг, имахме избори, които нищо не възпроизведоха, краят на годината си идва, нито един бюджет не може да издържи всичките тия натоварвания, изрази тревога  синдикалистът.

И даде своята версия:

„Предложението на служебния кабинет беше балансирано и обмислено и щеше да е добре, ако то беше прието, но вече говорихме защо не е така.”, каза Манолов.

Петков беше скептичен към твърдението на служебния министър Кирил Петков, че е шокиран нашите пенсионери с какви пари живеят и отношението към тях като към тежест в обществото.

„Странно е, когато във властта се появяват хора, които сега научават какво става в държавата. А има и такива, които искрено не го знаят. Така ни било писано.”, заяви Димитър Манолов.

Тази ситуация не може да роди нищо друго. Вече започвам да си мисля, дали рискът да останем с предишния бюджет не беше по-малък, предположи синдикалистът. Но уточни, че не може да бъде сигурен в това си твърдение.

Големият проблем е, че там, където се взимат решенията, изведнъж нахлуха хора, които цял живот са се занимавали с това да бъдат опозиция. И да предлагат невъзможни неща. Изведнъж невъзможните неща се обличат в решения и закони и тепърва ще видим какъв ще е резултатът, предупреди Манолов.

По повод позицията на БСП да гласува всички предложени увеличения, Манолов каза: Те от години настояват за тези неща, те са записани, тук няма изненада. Въпросът е къде се разбиват балансите. Защото, като се приемат всичките накуп, тия неща наведнъж, е възможно балансите да се разкъсат. Но тепърва ще видим.

Манолов увери, че няма как да не се намерят пари за надбавките за пенсиите, но подчерта, че тези места, от които се взимат, не винаги са най-добрите.