Димитър Радев: Замяната на лева с евро ще протече гладко

Приемането на новата валута ще увеличи благосъстоянието в страната, смята шефът на БНБ

Общество
19:08 - 14 Януари 2021
1601
Димитър Радев: Замяната на лева с евро ще протече гладко

Успешното функциониране на паричния режим на България, основан върху валутния борд с фиксирания курс към еврото като резервна валута, предопределя логичността на процеса на замяна на лева с евро. Анализите ни ясно показват, че приемането на еврото в България ще представлява един гладък процес.

Това заяви днес управителят на Българската народна банка Димитър Радев по време на дискусия в рамките на годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа. Заедно с други ръководители от централни банки от региона бяха обсъдени различните подходи за присъединяване към еврозоната, с фокус върху участието във валутния механизъм (ERM II) и подготовката за приемане на единната валута.

Радев представи предисторията и стратегическата мотивация на България за включването на българския лев в ERM II като ключова стъпка по пътя към еврото. По думите на управителя на БНБ, приемането на еврото ще ускори реалната конвергенция на българската икономика и ще има ключов принос за растежа и благосъстоянието в страната. Дори самият процес на подготовка за еврото дисциплинира и стимулира добрите политики, които са необходими за постигане на висока степен на приближаване на икономиката на страната към еврозоната още преди присъединяването към нея. Заедно с това, подчерта Радев, еврото не гарантира само по себе си устойчива конвергенция. Поради това България следва да продължи с благоразумните макроикономически политики, които да бъдат провеждани от целенасочени и ефективни институции.