Димитър Стоянов: Не давам е на Украйна самолети и С-300

Новини
08:56 - 09 Декември 2022
1122
Димитър Стоянов: Не даваме на Украйна самолети и С-300

Първите F-16 ще бъдат произведени през 2024 г., но ще ни бъдат предадени през 2025 г., каза военният министър
Това, което даваме на Украйна, е в приоритетите й, но не са самолети и С-300, обясни военният министър Димитър Стоянов каза за Нова тв.

Решението за помощта обаче трябва да бъде ратифицирано от парламента, което може би ще стане днес, да има указ на президента и чак тогава да изпратим помощта, обясни той. Вчера решението бе обсъдено от депутатите от комисията по отбрана.

Ние продължаваме да охраняваме небето си с МиГ-29, така че защитата ни е гарантирана. Първите наши F-16 ще бъдат произведени през 2024 г., но ще ни бъдат предоставени следващата година. Дори и да бъдат произведени по-рано, ние няма да имаме готовност с инфраструктурата, каза военният министър.

Ако въобще е стреляно по мигранти, то категорично не е от българска територия, категоричен е Стоянов, гледайки клип. Това, което чувам, не е изстрел от автомат "Калашников", уточни той.

Доводите на Нидерландия и Австрия за неприемането ни в Шенген не съответстват на показателите. Не може постоянно да се сменят критериите. Странно е да се говори, че в България няма върховенство на закона, когато Нидерландия е най-големият инвеститор у нас, твърди той.

Той отхвърли тезата, че Нидерландия е параван на ЕС за неприемането ни в Шенген.

Къде е солидарността на Европа - с 20 човека от Фронтекс ли, попита министърът. Имаме дипломатически напредък с Австрия, но Нидерландия остава твърда. Тя се опитва да реши вътрешнополитическите си проблеми на наш гръб, смята Стоянов.