Димитър Стоянов: Пращаме още войници на турската граница

Към момента около 240 военнослужещи участват в съвместни патрули по охрана на граничната ни бразда

Новини
09:43 - 27 Февруари 2023
1399
Димитър Стоянов: Пращаме още войници на турската граница

Най-вероятно ще наложи още военнослужещи да бъдат изпратени на границата. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в "Денят започва" по БНТ.

Нашите патрули нямат право да задържат. Нямат такава функция. Имат право да демонстрират сила, да патрулират съвместно с Гранична полиция. Единствено представители на Военна полиция имат право да задържат нарушители, преминали нелегално през границата. Към момента около 240 военнослужещи участват в съвместни патрули по охрана на граничната ни бразда.

За да има адекватна охрана на границата са необходими не само хора, но и технически средства, изтъкна Димитър Стоянов.

Българската армия участва в охраната на нашата граница. Това е поредният инцидент с мигранти. Надявам се тази седмица да имаме среща с министъра на вътрешните работи за допълнителни сили. Доколкото знам около 110 км от границата не са оборудвани, каза още служебният министър.

Българската армия изпълнява своите задължения с това, което разполага, но тя не е модернизирана. За една година беше ремонтирано оградното съоражение по границата. През последната година бяха сключени 3 договора за снабдяване на патрулните кораби с въоражение. Модернизацията е дълъг процес. Личният състав е много по-важен. Имаме отлив на военнослужещи. Трябва да се мисли в посока увеличаване на заплатите, но и осигуряване на жилища и модернизация. Това са много важни фактори, отбеляза Стоянов.

По думите му Министерство на отбраната е изпълнило решението на Народното събрание за предоставяне на военна помощ за Украйна. И добави, че това, което беше предоставено е в топ 3 на исканията от Украйна.