Димитър Тодоранов пред Lupa.bg: Нищо в този живот не трябва да е на всяка цена

Лили Иванова е голям професионалист, затова хората я обичат, казва каратистът-бизнесмен

Култура
19:03 - 21 Юни 2019
21434
Димитър Тодоранов пред Lupa.bg: Нищо в този живот не трябва да е на всяка цена

Бизнесменът Димитър Тодоранов е многократен национален, балкански и европейски шампион по „карате-до”. Носител на Златен пояс за треньор на 2018. Основател и съорганизатор на фестивала „Арт Поток“ в с. Лозенец, община Царево. Продуцирал е десетки концерти, сред които нашумелите спектакли на Лили Иванова на брега на Лозенец, Бургас и в Националната Опера. Продуцирал е постановки и изложби, сред които и хитовата „Свалячи” с Герасим Георгиев - Геро и Малин Кръстев. Последното му предизвикателство е нашумялото представление „Актрисата" от Питър Кулитър с участието на Стефан Данаилов, Аня Пенчева, Ненчо Илчев, Кирил Ефремов, Иван Панев и Павел Иванов, което ще се играе на 28 юли на плажа в Лозенец.

- Притеснявате ли се за спектакъла "Актрисата", който Стефан Данаилов ще представи на плажа в Лозенец?

- Леко. Много подобни неща сме правили, ще стане и това. Все пак театърът не е концерт и се изискват и по-специфични неща. Надяваме се да дойдат много хора, защото за един плаж и 500 човека са малко.

- Какво за вас е успехът?

- Успехът е да се чувстваш доволен от това, което си направил. Измеренията на успеха са най-различни. Аз винаги съм казвал, че ако само се губи от изкуство, значи нещо не е наред, защото явно не си направил това, което очакват хората. Не говорим за глупава комерсиалност, а за адекватност. Успехът във всичките му измерения е добре, но най-важното е да носи удоволствие. Ако правиш нещата, както вярваш, че трябва да се случват, успехът няма да закъснее.

Бизнесменът с великата Татяна Лолова

- Вие можете ли да кажете, че сте успял във всички измерения?

- Мога да кажа, че съм щастлив от това, което правя и с това, което се занимавам. Дали си успял е различно за всеки един човек. За мен успехът е да си доволен от това, което правиш.

- Когато теглите чертата, струват ли си всички усилия?

- Когато всичко свърши добре, си струват, ако не свърши добре – тогава не.

-Има ли нещо, което може да ви накара да се откажете от някое начинание?

- Нищо в този живот не трябва да е на всяка цена. Ако в правенето и подготвянето на нещо се изгуби готината енергия, може би човек трябва да се откаже.

- Често споменавате „различен”. Трудно ли е да си различен в България?

- За нощния клуб, чиито собственик съм – той си започна като различен. Различен е като енергия. При нас хората идват, за да общуват – може с хората до тях, може с изкуството наоколо или със себе си. Музиката активира това общуване. Хората се забавляват и нямат предразсъдъци за много неща. Клубът е различен, защото можеш да видиш хора с джапанки и тениски и дами с рокли, но всички те се щастливи заедно. Няма охрана в заведението и хората не говорят по телефоните си, а танцуват. Това се постига с атмосфера. На мен нищо не ми коства.

- Лили Иванова няколко лета имаше концерт във вашето заведение в Лозенец. Това лято да очакваме ли нещо?

- От 2-3 години не сме правили нищо. Нея хората я обичат. Пълни зали, театри.

- Много хора са казвали, че е претенциозна и трудно се работи с нея…

- Не, въобще не е така. Тя е голям професионалист. Ние сме имали приятно сътрудничество в три събития, винаги предизвикателство за мен. Всичко беше ок.

- С Лили Иванова ли бяхте по-притеснен или сега покрай спектакъла със Стефан Данаилов?

- Различно е, защото с нея бяха концерти. Това е малко по-лесно, защото музиката е силна. За театъра се изискват малко повече неща, които не зависят от теб – вятър и най-малкият шум от морето могат да изиграят роля. На театъра мястото му не е навън, но когато е морето, с хора като Стефан Данаилов и Аня Пенчева, мисля, че е ОК.

Тодоранов често влиза в ролята на Dj в Лозенец

- Наскоро бяхте за две седмици в амазонската джунгла на Перу. Може ли да ни разкажете малко повече за приклчението?

- Направихме пътуване с приятели до джунглата. Това те кара да се замислиш за по-важните неща в живота и как хората сме много свързани с природата. Тази свързаност дава малко по-друг поглед върху нещата, а именно какво те прави наистина щастлив. Щастието е въпрос на усещане. Трябва да се върнеш в тази свързаност с природата за да можеш да си дадеш по-точен отговор на въпроса какво те прави щастлив.

- С какво ви промени видяното в джунглата?

-  Аз се замислих над много неща. Замислих се за дефиницията на щастие, на успех, на амбиции, на богатство. След пътуването се чувствах като прероден.