Димитровград иска Паметника на съветската армия

Предстои декларацията да бъде разгледана на предстоящо заседание на Общинския съвет

Общество
09:30 - 15 Декември 2023
4171
Димитровград иска Паметника на съветската армия

Паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Димитровград. Това предлагат в своя декларация общинските съветници в града, съобщава БНТ.

Местният парламент счита, че мястото на монумента е именно в изградения по времето на социализма град. Предвижда се МОЧА да бъде част от общ художествен и архитектурен ансамбъл, показващ произведенията на монументалното изкуство от епохата на социализма.

Предстои декларацията по въпроса да бъде разгледана на предстоящо заседание на Общинския съвет.

Общинският съветник Иван Евлогиев поясни, че цялостната идея е освен Паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Димитровград, в града да бъде отворен и Музей на социалистическото изкуство. Тази идея възникнала непосредствено след 1989 г., като в даден период в реализирането ѝ са се включили президентът Желю Желев, Димитър Лулчев, Ренета Инджова, доц. Лозанов и други.

"Димитровград е най-живият паметник на архитектурата и културата по времето на социализма. Въпросът за рязкото му политизиране не би довело до добри резултати", отбеляза Евлогиев.

На свой ред скулпторът Гроздан Грозев - председател на Комисия "Култура, вероизповедания и средства за масова информация", заяви, че в града има много големи паркове, където може да бъде поставен монументът.

Той обаче не трябвало да остане сам и единствен, защото щял да запази пропагандната си цел. По тази причина трябва да е част от цял Музей на социалистическото изкуство.

Припомняме, преди дни започна демонтирането на паметника, който се извисява над столицата и съдбата му разделя както политически партии, така и граждани.

Експертно становище е установило, че Паметникът на Съветската армия е опасен за гражданите. Монументът е нацепен по цялата дължина. Скулпторът Марин Марков, изготвил становището, обясни че при монтажа на паметника е налят бетон в основата и краката на фигурите, което по естествен начин ги разрушава - от влага и леда през зимата.