Димо Гяуров влязъл в полезрнието на "Хизбула"

Няма нищо скандално, че Сергей Лавров ще прелети през нашето въздушно пространство за срещата на ОССЕ в Скопие, смята екс шефът на разузнаването

Актуални новини
09:00 - 29 Ноември 2023
5033
Димо Гяуров влязъл в полезрнието на "Хизбула"

Бившият шеф на разузнаването ген. Димо Гяуров за пръв път публично призна, че е бил обект на интерес от страна на радикалната шиитска ислямска организация "Хизбула" през 1998-99 г., но службите ни тогава реагирали адекватно. Той не влезе в детайли за какво точно става дума. Димо Гяуров бе началник на Националната разузнавателна служба от 1997 до 2003 г.

Пред Нова телевизия той коментира, че няма нищо скандално в разрешението руският външен министър Сергей Лавров да прелети над страната ни.

"Не виждам нищо скандално, че руският външен министър Сергей Лавров ще прелети през нашето въздушно пространство за срещата на ОССЕ в Скопие, това е дипломатическо изключение. Полша и прибалтийските държави по традиция реагират остро, те са най-близко до Русия и се чувстват застрашени от нападение," каза бившият шеф на НРС.

"Естествено, че можеше да не дадем разрешение, но не виждам смисъла. Дори по време на война разузнавачите разговарят помежду си", уточни Димо Гяуров.

В последните години ОССЕ беше блокирано от Русия, така че може да се търсят опити да се развърже възелът. От друга страна, ще има и много кулоарни срещи, каза той.

По повод отравянето на съпругата на шефа на военното разузнаване на Украйна той каза, че има и няколко служители на разузнаването, които са пострадали - вероятно става дума за охраната й. Според него отравянето може да стане по различен начин. Нищо чудно съпругът й да е бил мишената, а тя да е пострадала случайно, предположи генералът.