Династията Тръмп - всички зад татко Доналд, но без Мелани

Всяко от децата на кандидат-президента на САЩ изпълнява определена роля в семейната империя

Актуални новини
17:45 - 19 Юли 2024
3735
Династията Тръмп - всички зад татко Доналд, но без Мелани

Представители на семейство Тръмп - синове, снахи и дори внучка на експрезидента - роднините на кандидат-президента републиканец неизменно са на показ, от висшите позиции в партията до подиума на конгреса на Републиканската партия. С едно изключение - бившата първа дама Мелания, която досега избягваше да попада в светлините на прожекторите, обобщава Моазе Авила в свой коментар за Ройтерс.

На конгреса на републиканците в Милуоки Доналд Тръмп-младши и Ерик бяха рамо до рамо с баща си.

Дейни още при първия мандат на баща си, двамата му 40-ина годишни синове (Ерик и Доналд Тръмп-младши) работят упорито, за да гарантират, че всичко в Републиканската партия ще се върти около баща им, поставяйки начело на партията верни съюзници.

Сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс, номиниран за подгласник на Доналд Тръмп, е част от този своеобразен кръг.

„Той не можеше да избере някой от своите синове или дъщери, или снахи, това нямаше как да проработи. Той обаче избра Джей Ди Ванс, близък приятел на Доналд Тръмп-младши“, казва пред АФП Наташа Линдстет, преподавателка в университета в Есекс, Великобритания. Според нея Доналд Тръмп се опитва да „създаде династия“.

Холдингът на Доналд Тръмп "Тръмп организейшън" „е семеен бизнес“, казва Натали Кох от университета в Сиракюз.

Доналд Тръмп-младши, Ерик и Иванка в един или друг момент са заемали високи постове в компанията.

След като стана президент, Доналд Тръмп пренесе семейната формация и в Белия дом“, обяснява Натали Кох. 

А в тази семейна империя всеки изпълнява определена роля.

Четиридесет и шест годишният Доналд Тръмп-младши е една от движещите сили на тръмпистката идеология „Да направим Америка отново велика“, заедно с приятеля си Джей Ди Ванс. 

Четиридесет и две годишната Иванка беше съветничка на баща си в Белия дом, преди да се посвети на личните си проекти.

Четиридесетгодишният Ерик стана изразител на безпочвените твърдения на Доналд Тръмп, че изборите през 2020 г. са му били откраднати.

Присъствието на 30-годишната дъщеря на милиардера Тифани, от втората му съпруга, е по-ненатрапчиво, но тя беше на конгреса на републиканците.

Синът на Доналд Тръмп и настоящата му съпруга Мелания - 18-годишният Барън - понякога се появява заедно с баща си.

Тръгвайки по стъпките на баща си, Доналд Тръмп-младши, Ерик и Иванка са довели със себе си в политиката и своите верни семейства и приятели.

Наташа Линдстет дава за пример Лара Тръмп (съпругата на Ерик), която се е превърна в една от водещите фигури в Републиканската партия, а преди това Джаред Къшнър (съпругът на Иванка), който беше съветник в Белия дом, докато не му беше поверено да отговаря за „разрешаването на конфликта в Близкия изток“.

„Изведнъж хора без опит, без подготовка, без етика /.../ получават достъп до някои от най-влиятелните постове“ в света, добавя анализаторката.

Тази ситуация е характерна за „диктатурите и обикновено завършва зле“, отбелязва тя.

Този мил семеен портрет обаче име само един недостатък и това е видимото отсъствие на Мелания Тръмп.

За разлика от други първи дами като Мишел Обама или Лора Буш, Мелания Тръмп често отсъства от политическите прояви на съпруга си.

„Това е истинска загадка. Тя всъщност не искаше да стане първа дама, въпреки че в много отношения има сходни възгледи с Доналд Тръмп“, казва Наташа Линдстет. 

Като изключим пламенното изявление след опита за убийство на съпруга ѝ в събота, Мелания Тръмп рядко се появява в публичното пространство. Тя така и не присъства на съдебните заседания от наказателния процес на милиардера в Ню Йорк, където той е обвинен в тайни плащания към бивша порнозвезда.

Въпреки това на бившата първа дама ѝ се наложи да присъства на конгреса на републиканците снощи за очакваната реч на републиканския кандидат.

По-голямата част от семейството обаче подкрепя политическия проект на милиардера.

Една от последните пристигнали на конгреса бе внучката му Кай, дъщеря на Доналд Тръмп-младши, която в сряда произнесе реч на сцената на конгреса и описа Доналд Тръмп като „грижовен и любящ“ дядо.

„Той ще се бори, за да направи Америка отново велика“, подчерта 17-годишната Кай.

(БТА)