Дионисий със забрана да служи от 2017-а

Общество
18:43 - 16 Февруари 2021
2539
Дионисий със забрана да служи от 2017-а

От 2017 г. архимандрит Дионисий /Димитър Мишев/ се намира под запрещение от свещенослужение /забрана за извършване на богослужения - аргос/.

Срещу него има и заведено църковно-наказателно дело за първостепенни канонически нарушения, се казва в съобщение от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия по повод на изявления на архимандрит Дионисий /Мишев/.

От Светия синод на БПЦ-БП уточняват, че съобщението е поради зачестили публични изяви и изказвания по политически теми в медийното пространство на архимандрит Дионисий и заради участието му в различни мероприятия.

"Архимандрит Дионисий /Мишев/ не е и не може да бъде изразител на становища на Българския патриарх и на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия.

Всички изказвания, действия и призиви на архимандрит Дионисий /Мишев/ да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква", се казва в съобщението.

В него се информира, че официалните документи и позиции на Светия синод на БПЦ-БП се публикуват в официалния сайт на Светия синод.