Дипломат № 1 на Турция идва у нас

Мевлют Чавушоглу предизвика скандал заради изказването си, че Анкара се е намесила при приемането на религиозния закон

Политика
17:16 - 29 Март 2019
5217
Дипломат № 1 на Турция идва у нас

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу ще посети България в началото на април, съобщи 24rodopi.com, позовавайки се на дипломатически източници от Анкара. Той ще бъде в София на 8 април, ако не последва промяна в програмата му или отмяна на визитата му след последния скандал, предизвикан от негово изявление на предизборна среща.

„Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени“, заяви дипломат № 1 на Турция в публична реч в сряда в град Текирдаг.

Вчера парламентът реши дълговете на Главно мюфтийство от малко над 8 млн. да бъдат разсрочени до 10 години.

БСП поиска президентът да наложи вето на приетия Закон за вероизповеданията. Червените настояха и главният прокурор Сотир Цацаров да започне проверка дали има намеса на Турция във вътрешната политика на България по отношение на промените в религиозния закон. 

Външният министър Екатерина Захариева заяви, че изказването на нейния турски колега е неприемливо и привика за обяснения турския посланик в София д-р Хасан Улусой.

Следващата седмица се очаква депутатите да изслушат първия ни дипломат в Народното събрание.