Дипломати от САЩ и Русия се срещнаха в Истанбул

САЩ
16:05 - 09 Декември 2022
1613
Дипломати от САЩ и Русия се срещнаха в Истанбул

Дипломати от Русия и САЩ се срещнаха в Истанбул този петък, за да обсъдят редица "технически въпроси в двустранните отношения", съобщиха руските държавни информационни агенции, позовавайки се на заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков.

Контролираната от Кремъл агенция ТАСС съобщи, цитирана от "Ройтерс", че двете страни ще обсъдят "трудни въпроси", сред които визите, числеността на персонала в посолствата и работата на институциите и агенциите на всяка от държавите в чужбина, както и други въпроси, за които няма обявени детайли.

Рябков заяви, че срещата е била между ръководители на отдели от руското външно министерство и Държавния департамент на САЩ - на сравнително ниско ниво. Той каза, че това е техническа среща и не трябва да се разглежда като знак, че двете страни са готови да възобновят обсъждането на "важни въпроси".

Както руското посолство във Вашингтон, така и посолството на САЩ в Москва бяха значително съкратени откъм брой на персонала през последните години. Десетки руски и американски дипломати бяха изпратени обратно в родните им страни.

Ръководителят на руското външно разузнаване Сергей Наришкин и директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс се срещнаха в турската столица Анкара на 14 ноември, което беше контакт на най-високо ниво между двете страни след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Сериозни разговори трябваше да има и по друга ключова тема, но в края на ноември Русия се оттегли от планирана среща в Кайро, на която да се обсъди възобновяването на инспекциите на ядрените оръжия в рамките на договора Нов СТАРТ.

Москва обвини Вашингтон за отмяната на срещата в последния момент, като заяви, че руската страна не е имала друг избор, освен да я отмени, след като САЩ са заявили, че не желаят да обсъждат по-широка програма за "стратегическа стабилност" по време на разговорите.