Директорът на ЦРУ: САЩ загубиха неоспоримото си световно превъзходство

Актуални новини
12:30 - 31 Януари 2024
2069
Директорът на ЦРУ: САЩ загубиха неоспоримото си световно превъзходство

Съединените щати вече нямат безспорно лидерство на световната сцена. Това признание направи директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс в статия за списание Foreign Affairs. 

"Възходът на Китай и реваншизмът на Русия представляват сериозни геополитически предизвикателства в свят на интензивна геополитическа конкуренция, в който Съединените щати вече не се радват на неоспоримо господство и в който съществуват екзистенциални климатични заплахи“, пише той, цитиран от "Фокус". 

Бърнс отбелязва, че ситуацията се усложнява от продължаващата "технологична революция, дори по-голяма от индустриалната революция или началото на ядрената ера". 

"От микрочипове до изкуствен интелект и квантово изчисление - всички тези нови технологии трансформират света, включително професията на разузнаването. Често тези разработки усложняват работата на ЦРУ, тъй като дават на противниците нови мощни инструменти", посочва ръководителят на разузнавателната служба. 

В същото време той е убеден, че колкото и да се променя светът, все пак ще останат "секретни данни, чието събиране е по силите само на човек, и разузнавателни операции, които могат да се извършват само от човек“.