Директорът на Народния: Повече тормоз в театъра няма да допусна

Комисията за разследване на конфликта Морфов-Кръстева приключила - без наказание за режисьора, разкри Васил Василев

Култура
10:30 - 18 Декември 2022
4027
Директорът на Народния: Повече тормоз в театъра няма да допусна

Няма повече да допускаме тормоз на работното място. Проверката приключи, всичко е отстранено. Така директорът на Народния театър Васил Василев обяви в ефира на БНТ край на конфликта между главния режисьор Александър Морфов и пиарката на културната институция Велислава Кръстева. От думите на Василев стана ясно, че работата на постановената от него вътрешна проверка е приключила и становище за наказание за деянието на Морфов не е издадено. 

Морфов и Кръстева ще продължат да работят и трябва да намерят диалог между тях. Режисьор и пиарка влязоха в конфликт след като тя се появи на изборите за Народно събрание рамо до рамо с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Непосредствено след това режисьорът, както след това сам призна, надраска вратата на кабинета й с лозунги против партията и настоя чрез посланията си с черен маркер Кръстева да напусне театъра. 

"Когато се работи в екип, трябва да цари разбирателство. Екипът мъдро отсъди, че ние сме хармонична общност и работим в хармония. Неслучайни са и пълните салони", коментира директорът. 

Да, допускат се грешки, но трябва да се даде шанс да се продължи пътят напред, заяви той и окачестви случилото се в последните месеци като "малък инцидент". 

На въпроса дали режисьорът се е извинил на пиарката Кръстева и дали са се срещнали, Василев заяви, че Морфов продължава да работи като главен режисьор.

"Българската публика ще оценява работата му на сцената, а не по случилото се по един или друг повод", добави той. "Той ще предостави на зрителите едни страхотни спектакли. Театърът е за това какво актьорите правят на сцената. Останалото е шум и той, мисля, вече е приключил", каза още директорът. 

А попитан дали Александър Морфов ще получи конкретно назакание, Василев отсече: 

"Малко ли получи Морфов досега?". 

Директорът призна, че е допуснал грешка да назначи редица политически активист. "Няма нищо лошо, защото всички имаме граждански права. Но политическите възгледи трябва да се изразяват извън театъра", заяви той.

Василев обаче не е съгласен с твърдението на служебния министър на културата Велислав Минеков, че Народният театър се намирал в най-тежкото си състояние. "Дай, Боже, все такова да е", отвърна той.

"Благодаря за оценката, нека заповяда да стане зрител, сам ще я поправи", добави Василев. 

Директорът на Народния хвърли светлина и върху увеличенията на заплатите в театъра, за които и Lupa.bg писа, като уточни, че минималната заплата на актьор в момента е 1600 лева, но е възможно максималната да достига и 5 хиляди лева. 

По повод оставката на Явор Гърдев, Василев уточни, че той се намира в 3-месечно предизвестие, но ще продължи да поставя в театъра, просто вероятно няма да е част от т.нар. режисьорски триумвират.