Директорката на Театър 199 почина внезапно

Анна Монова си отиде едва на 60 години

Култура
11:52 - 02 Август 2024
4779
Директорката на Театър 199 почина внезапно

С безкрайно много тъга ви съобщаваме, че ни напусна Анна Монова – директор на Театър 199 „Валентин Стойчев“, съобщиха тъжната вест от трупата. Кончината на режисьорката е изненадваща за мнозина, но според близки до нея тя е починала от онкологично заболяване.

Анна Монова е родена на 24 май 1964 г. Завършва ССХУ за сценични кадри – гр. Пловдив, специалност „Сценична организация“, а след това СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Българска филология“. Има редица допълнителни квалификации и обучения.

Професионалното ѝ развитие започва като помощник-режисьор в Театър НАТФИЗ. След това започва работа в Театър 199 като артистичен секретар, заместник-директор, а след смъртта на Валентин Стойчев през 2007 г. поема поста директор.

През последните 20 години участва в подготовката и реализацията на множество проекти, свързани с дейността на театъра.

Има неоспорим принос в осъществяването на едни от най-успешните спектакли в театралното изкуство, както и към всички награди, с които е удостоен Театър 199 „Валентин Стойчев“ в последните 17 години. Под нейно ръководство Театър 199 „Валентин Стойчев“ продължи да бъде един от най-привлекателните театри за творци и публика.

На официална церемония на годишните награди „Икар“ през 2015 г. и 2018 г. Театър 199 „Валентин Стойчев“ е отличен с награда на Министерство на културата за високи постижения в областта на театралния мениджмънт, маркетинг и творческата дейност.

От 2013 г. е член на Националния съвет на сдружение БАРОК /Българска асоциация на работодателите в областта на културата/.

Анна Монова е най-дълго управлявалият директор в 59-годишната история на Театър 199. Тя ръководи с много нежност, безпрецедентна всеотдайност, обич, характер, колегиалност и професионализъм сакралната камерна сцена.

Нейният живот бе Театър 199. Сбогом и светъл полет, Ани!, споделят от Театър 199.