Диригентът Камджалов за новия си проект: Заради мега музикалната циганка Софи скачам в яростна битка с всеки

Попфолк звездата пее опера под палката на маестрото

Новини
11:30 - 26 Февруари 2024
9273
Диригентът Камджалов за новия си проект: Заради мега музикалната циганка Софи скачам в яростна битка с всеки

Известният диригент Йордан Камджалов и попфолк звездата Софи Маринова се събират в дръзкия спектакъл “Мистерия и свобода". На 30 май в зала 1 на НДК ще бъде световната премиера на музикалния спектакъл. Следва гостуване в Античния театър в Пловдив, като концертът там ще бъде на 21 юни. Третата дата от турнето е 30 юни в Летния театър на морската ни столица Варна. Идеята е турнето да отиде и в други градове, както и извън България. 

Камджалов не пести суперлативите за уникалния талант на фолк звездата, като я поставя на най-високо ниво като вокален талант и човек. Огромна изненада е също, че в спектакъла Софи ще представя произведения на няколко езика.

“Най-смелият ми проект в живота! Нещо скандално прекрасно, което готвим повече от половин година…. Поканих Софи Маринова, която е чудо като глас и като характер, да създадем заедно “Мистерия и свобода и в него участват изумителни хора, които нямат граници в музицирането и Софи Маринова на върха на свободата на мистерията", коментира казва диригентът пред БНТ.

“Ще бъдат изпълнявани три стила – класика, романси и фолклор. Софи Маринова ще пее на френски, на италиански, на немски, на македонски, на руски, на български, разбира се… Това е за хора със силна и здрава психика, ще се късат дипломи! Това е нов етап в музикалното взаимодействие. Много се радвам, че в България има творец като Софи Маринова. С всички колеги, с които говоря, те казват, че едва ли има по-музикален човек в България. Казват, че тя има един глас, за който самата тя не подозира нейните възможности и е един от най-добрите хора на планетата", споделя Йордан Камджалов.

Дръзкият спектакъл предизвика смесени чувства в музикантската общност. Някои започнаха да критикуват диригента, че вкарва чалгата в операта и в класическата музика. Хейтът провокира екстравагантния маестрото да направи коментар в социалните мрежи:

"До всички “колеги”, които нямат друг шанс освен да мислят, пишат и говорят глупости!
От самото начало ни беше ясно, че:
- новата гениална концепция с участието на Софи Маринова не е за Вас
- това турне не е за музикални догматици
- този проект не е за мразещи, той е за свободни хора
- бяхме готови за коментари и реакции - очаквахме ги, даже закъсняхте
- даваме Ви уникален шанс месеци и години след събитията да си намирате все още поводи да приказвате още глупости по адрес на нещо, което Ви е непонятно
- топ колеги от страната, Европа и Америка, с които споделях през месеците на подготовка, разбраха всичко. И се възхитиха. Те също знаеха и ме предупредиха, че Вие нямате шанс да разберете това никога.
- “залата на Камджалов винаги е пълна без значение дали изпълнява Моцарт, Брамс, Ненов, Малер, Брукнер” - и пак ще бъде ….. и това го знаете всички Вие, и се чудите защо ……. Отговорът е ясен за всички (но от “малките сърца” е труден за преглъщане) - защото сме МЕГА ДОБРИ И МЕГА ИСТИНСКИ


- аз - Yordan Kamdzhalov - поемам тоталния “имиджов риск”. Това обаче не ме интересува. Аз не творя за хейтърите.
Създадохме гениален повод, който да пропука още повече яловото лицемерие.

Да. Заради МЕГА музикалната циганка Софи скачам в яростна битка с всеки, ВСЕКИ - в името на музиката, на свободата и мистерията. Не ме интересува. Ние отиваме да правим ОТНОВО история. А Вие бедни “колеги” отивайте там, където Ви заведе злобата Ви.

Благодаря обаче на ВСИЧКИ широко скроени прекрасни хора и обични колеги, които разбират ВСИЧКО, и които нямат никакво съмнение, че всички ние - близо 150 човека от 7 държави - сме запретнали ръкави за следващото си музикално ЧУДО.

Моля, разпространете. Нека всички бедни души, които от години се чудят къде и как да се излагат, като говорят против другите, да знаят точно какво мисля за тях. Прекрасни свободни хора, заповядайте, залата ще е препълнена, скоро няма да има места.

Бих правил МИСТЕРИЯ И СВОБОДА с всеки етнос, с всеки Човек, с всеки който е готов за това".