Диригентът Марк Кадин : Като харесвате Русия , ходете в Сибир!

Според украинския маестро богатите Москва и Петербург са витрините на путинизма

Актуални новини
13:26 - 26 Септември 2019
4475
Диригентът Марк Кадин: Като харесвате Русия, ходете в Сибир!

"Според мен тук има неразбиране какво е Русия. Всеки влага различни разбирания в тази дума. Русия Путин ли е, или е Чайковски, Достоевски? Това са различни неща. Не разбирам думата "русофилия", защото не ми е ясно този човек какво предпочита. Забелязвам, че в България много хора обичат Путин и неговата политика. За мен това е много странно."

"Срещам такива хора, говорим, без да влизаме в спор. Казвам им: Вижте, ако толкова харесвате Путин, идете да живеете някъде в Сибир и вижте с очите си какво се случва там". Това казва в интервю за "Площад Славейков" диригентът на симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин, който е с украински произход. И допълва:

"Бих искал всички да знаят, че 100% от децата на руските държавници на високи постове са западни възпитаници. Завършили са в Англия, Америка, Германия, Швейцария… Учат там, там имат къщи, имоти. Родителите са патриоти, говорят, че Русия е номер едно, обаче пращат децата си на Запад".
Според Кадин в Русия има две държави - Москва и Санкт Петербург от една страна и провинцията от друга.

"В Москва и Санкт Петербург е много добре, защото има големи оркестри, институции, подкрепа от държавата. В провинцията, за съжаление, почти в нито един град няма оркестри, а където има, е налице проблем с кадрите", обясни Кадин.