Дишат ли извънземните райски газ

Изследователи от Калифорния предполагат, че е възможно да се открие веселящото вещество в атмосферата на близките екзопланети

Новини
13:01 - 08 Октомври 2022
3133
Дишат ли извънземните райски газ

В момента най-добрият начин за търсене на извънземен живот в други звездни системи е чрез търсене на подходящи биосигнатури: присъствието на определени молекули в атмосферата на далечни светове. 

Много вещества се разглеждат за такава роля — кислородът е основен кандидат (както на нашата планета), а също и метанът. Работата върху фосфина като възможна биосигнатура обаче доведе до пълен провал около Венера и живота в нейните облаци. 

Сега изследователи от Калифорнийския университет в Ривърсайд представиха аргумент за друг вид газ: азотен оксид (N2O), известен като райски или веселящ газ. Има няколко биологични процеса, които произвеждат това вещество и

моделите, предложени от екипа, предполагат, че може да е възможно да се открие в атмосферата на близките екзопланети.

„В звездна система като TRAPPIST-1, най-близката и най-добрата система за наблюдение на атмосферите на скалисти планети, би могло потенциално да се открие азотен оксид на нива, сравними с въглеродния диоксид или метан“, казва в изявление водещият автор Еди Швитерман, астробиолог в отдела за Земята и планетарни науки на Калифорнийския университет.

Производството на азотен оксид се дължи най-вече на микроорганизми – някои малки същества могат да използват нитрати, за да задвижат клетъчния си метаболизъм, отделяйки райски газ в процеса.

„Животът генерира азотни отпадъчни продукти, които се превръщат от някои микроорганизми в нитрати. В аквариумите тези нитрати се натрупват, поради което трябва да смените водата“, добави Швитерман.

„Въпреки това, при подходящи условия в океана, някои бактерии могат да превърнат тези нитрати в азотен оксид. След това газът се озовава в атмосферата.“

Предишни проучвания отхвърлиха възможността да се види азотен оксид, тъй като на съвременната Земя той не е много изобилен. Екипът обаче казва, че това заключение не отчита как екзопланетите могат да имат условия, по-подходящи за създаването на този газ. Звезди, по-тъмни от Слънцето, е по-малко вероятно да разрушат този газ.

Екипът е убеден, че азотният оксид е сериозен претендент за биосигнатура, която да бъде изследвана другаде в галактиката.

„Малко изследователи са обмисляли сериозно азотния оксид като биосигнатура, но смятаме, че това може да е грешка“, заключи Швитерман.

Не всички обаче приемат иначе научната публикация на сериозно. Зевзеци питат дали всички деца, които вдишват райски газ от балони в дискотеките, са извънземни. Но това е друга история…