Дискусия по доклада "Драги": 800 млрд. евро вдигат Европа на крака? Твърде амбициозно!

Предприятията ни изостават все повече от конкурентите си в Китай и САЩ, отсъди министър Петко Николов

Новини
16:19 - 22 Октомври 2024
2005
Дискусия по доклада "Драги": 800 млрд. евро вдигат Европа на крака? Твърде амбициозно!

Първата дискусия по разбунилия духовете на Европа доклад на Марио Драги организираха Green Transition Forum и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, под мотото „Докладът „Драги” - новата икономическа политика на ЕС и перспективите за България”.

Форумът бе открит от икономическия министър Петко Николов.

Зависимостта от енергия е драматична за индустриалните предприятия, посочи министърът. Той подчерта, че споделя позицията на Драги, че ЕС трябва да намали зависимостта си от източници на енергия.

В последните години страните в Европа са изправени пред ред трудности – икономически спад, пандемия, ускорено развитие, индустрия извън Европа, икономическата конкурентноспособност е потискана от повишените цени на ресурсите, отчете министърът.

Глобалната среда става все по-враждебна. Докладът на Драги предупреждава, че Европа е все по-изостанала от своите конкуренти – САЩ и Китай, особено в иновациите и технологиите. Има спешна нужда от регионално преструктуриране, отбеляза Николов.

Икономическият министър се съгласи с Марио Драги по набелязаните мерки, върху които трябва да се съсредоточи индустриалната политика.

Николов се присъедини към отбелязаните в доклада акценти – план за декарбонизация, намаляване зависимостите.

В доклада си обаче Драги посочва, че са нужни допълнителни 800 млрд. евро за възстановяване на Европа. Нужно е да се съсредоточим върху зеления и цифровия преход, подчерта министърът.

Цените на енергията в ЕС са високи, подчерта Николов.

В последните години имаме зависимост от суровини, В доклада на Драги се подчертава, че ЕС трябва да намали зависимостта от чужди доставчици на суровини, трябва да се натрупат запаси в критичните области, подчерта той.

В доклада на Драги се подчертава, че много важен фактор е бизнес-средата – изключително важно е опростяването на регулаторната рамка, добави Николов.

Той бе оптимист, като заяви, че ако впрегнем институциите си, докладът на Драги може да се превърне в пътна карта на нашия успех.

Смел и критичен поглед върху перспективите на развитие на Европа. Така нарече доклада на Драги зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов.

Той акцентира върху важността на трансграничния превоз, който да подобри сигурността на доставките. Трябва да се скъси веригата на доставките, заключи Николов.