Дисквалификация заради политически лозунг, иранската телевизия цензурира награждаване

Афганистанка издигна: "Освободете афганските жени"

Спорт
15:30 - 10 Август 2024
3046
Дисквалификация заради политически лозунг, иранската телевизия цензурира награждаване

Афганската състезателка в брейк танците Манижа Талаш, която бе част от отбора на бежанците на Олимпийските игри в Париж, бе дисквалифицирана, след като бе написала на дрехите си "Освободете афганските жени" по време на квалификациите вчера.

Талаш живее в Испания и бе написала призива на връхната си синя дреха с големи бели букви. Това стана по време на елиминирането й от Индия Сарджое от Нидерландия.

Политическите призиви и изявления са забранени на спортните терени и на подиумите по време на Олимпийските игри и организаторите обявиха по-късно, че 21-годишното момиче е отстранено.

Талаш е дисквалифицира за "показване на политически лозунг на облеклото си", написаха от Световната танцова федерация.

Игрите в Париж са третите, на които участва отбор от бежанци, като в сегашния имаше 37 атлети от различни спортове, включително лека атлетика, бадминтон и бокс.

Афганистан е представен от три жени и трима мъже, като страната под управлението на талибаните забранява на жените да се заминават със спорт.

В същото време иранската национална телевизия реши да цензурира награждаването в таекундото при жените в категория до 57 кг заради присъствието на подиума на Кимиа Ализаде, която избяга от страната преди четири години, предаде медията Lettre de Teheran, солидарна с борбите на жените за свобода.

26-годишната Ализаде, която е бронзова медалистка за Иран от Игрите в Рио де Жанейро през 2018-а, напуска Иран през 2020 заради ограниченията, наложени на жените в страната. Тя категорично отказа да покрива косите си, както изисква ислямският режим в азиатската държава.

През онази година Кимиа се настанява в Нидерландия, като не изоставя олимпийската си мечта и на Игрите в Токио участва в отбора на бежанците.

През тази пролет Кимиа Ализаде получи българско гражданство и стана европейска шампионка.

На подиума Кимия Ализаде бе с друга иранка - Нахид Киянишанде, която спечели сребърен медал в Париж. Двете си направиха селфи с останалите медалистки, а след това се прегърнаха, като тези сцени бяха цензурирани от телевизията в ислямската държава Иран.