Дистанция 0: Цяла София се изсипа на "Витошка", препълни пейките и бистрата

Любопитно
17:00 - 02 Март 2021
4927
Дистанция 0: Цяла София се изсипа на Витошка, препълни пейките и бистрата

Почти цяла София се изсипа на столичната главна „Витошка” днес следобед. Примамени от хубавото време и дългия локдаун, хората бързаха да се разходят на слънце и да поседнат с кеф във вече отворените заведения. В следобедните часове на вторник, по пешеходната зона бе почти невъзможно да се разминеш без сблъсък с минувачи, тръгнали на разходка, на по кафе или пица.

Емблематичната улица се препълни с народ, досущ  като в почивен ден. Шляещи се групи от младежи, майки с деца и пенсионери препълниха пейките. Потокът от преминаващи пък беше точно толкова плътен, колкото и преди епидемията.

Хората се бутаха един в друг, без да му мислят и очевидно на никого и през ум не му минаваше да пази дистанция. Дори най-възрастните забравиха мерките и не бяха сложили маски в навалицата.

Бистрата по улицата работят на пълни обороти и са препълнени в слънчевото време. И младежи, и пенсионери насядаха на столчетата на открито, без да ги е грижа, че в някои кафенета са плътно един до друг.

Сервитьорите по бистрата пък притичваха по-бързо от всякога за всяка дребна поръчка на клиентите- кафе, сладолед или бира. Самите те обаче, опарени от дългия локдаун, не сваляха маските и на открито, предупредени от началниците си да спазват стриктно всички предписания. На входа на всяко заведение има шише или устройство с дезинфектант.  

„Витошка никога не е оставала празна, дори по време на първата вълна на епидемията. Естествено, че хората са зажаднели за приятна разходка и питие. На всички им дойде до гуша това затваряне по къщите.”, коментираха младежи, насядали безгрижно в едно от най-посещаваните кафенета на централната улица.

Сервитьори обаче обясниха, че за разлика от преди, сега има много малко чужденци, които преди епидемията бяха основни клиенти в заведенията на "Витошка" и обикновено правеха солидни поръчки.      

Снимки: Агнес Методиева