Диво амазонско племе излезе от джунглата , за да я защити от сеч

Перуанската тропическа гора е дом на племето Машчко Пиро

Актуални новини
22:54 - 17 Юли 2024
2860
Диво амазонско племе излезе от джунглата, за да я защити от сеч

Перуанската тропическа гора близо до границата с Бразилия е дом на племето Машчко Пиро. То живее напълно примитивно и изолирано от цивилизацията, не владее никакви езици и не комуникира с останалата част на света.
  

Но очевидно тяхната територия става все по-застрашена. Преди ден се появиха редки кадри на племето в отдалечената перуанска Амазония. Машчко Пиро излиза все по-често от джунглата в търсене на храна. Но и за да даде сигнал на цивилизацията, че застрашава дома им.

От години в гората функционират компании за дърводобив, които изсичат дърветата земята.
  

От 2016 година насам са построени повече от 200 км. нови пътища, по които да извозва добива. Това излага оцеляването на изолираното племе на сериозен риск: унищожаването на тяхната гора, случайните срещи с дървосекачите и разпространението на болести могат да ги унищожат.

Машчко Пиро бяха заснети и в края на юни на брега на река в региона Мадре де Диос в югоизточно Перу близо до границата с Бразилия, съобщи Survival International.
  


„Тези невероятни изображения показват, че вероятно голям брой изолирани хора от племето, живеят на няколко километра от мястото, където дървосекачите са на път да започнат своите действия“, смята директорът на Survival International Каролин Пиърс. Но също така са и своеобразна форма на протест на дивите хора.

Тя нарече случващото се наближаваща "хуманитарна катастрофа" и призова да бъдат спрени лицензиите на дървосекачите. Мястото е популярно за добив на кедър и махагон.ю