Дизайнери създадоха нов шрифт на българската кирилица

Пускат го за свободно теглене след празничния ден

Новини
15:43 - 24 Май 2022
3636
Дизайнери създадоха нов шрифт на българската кирилица

Нов и безплатен шрифт с българска кирилица по повод 24 май представя брандинг студиото „Брандли Колектив“ (Brandly Collective). Проектът е съвместен с онлайн медията Uspelite.bg. Шрифтът ще може да бъде изтеглен след празничния ден, съобщават от студиото.

Наречен „Азбуки“, той е дело на графичния дизайнер Анита Рупова. “Решихме да създадем шрифт с българска кирилица, който да показва кои сме ние като народ. Нашите букви, нашата сърцевина, нашата душа. Защото да си патриот, стига много по-далеч от това да закачиш българското знаме на балкона си или портрет на Левски в стаята. Да си патриот, е всеки малък ежедневен акт, който показва твоята национална идентичност и вяра във възможностите на хората в България. „Азбуки“ е опит за създаване на нещо в духа на традициите, но с поглед напред. Защото миналото е там, за да ни учи как да градим по-светло бъдеще, запазвайки същността си. И ако “и ний сме дали нещо на света”, искаме да покажем, че можем да продължим да даваме”, казват от проекта.

„Шрифтът ще бъде пуснат за свободно теглене на 24 май. Създаваме го такъв така че да е за свободно използване от всички, завинаги, без ограничение”, отбелязва Александър Хинков - съавтор на кампанията.

„Във времена, в които все по-рядко пишем на ръка, дигиталните шрифтове се превръщат в новия ни почерк. Затова е важно да използваме нашите букви, те отразяват нашата идентичност и нашата сърцевина и душа като народ”, казва Юлияна Лефеджиева - творчески директор в брандинг студио.

На кирилица пишат повече от 12 държави, което прави над 250 милиона души, като повечето шрифтове, които се използватсега, са предимно руски и украински.