Дизайнерката Рут Картър стана първата чернокожа жена с два Оскара (СНИМКИ)

Дамата е отличена за филмите от поредицата "Черната пантера"

Изповеди
14:17 - 13 Март 2023
2350
Дизайнерката Рут Картър стана първата чернокожа жена с два Оскара (СНИМКИ)

Дизайнерката на костюми Рут Картър сътвори история, ставайки първата чернокожа жена с две награди "Оскар", предаде Асошийтед прес. Картър получи отличието за дизайна на костюмите за "Черната пантера: Уаканда завинаги". Първият й "Оскар" е за оригиналния филм "Черната пантера" (2018) от киновселената на "Марвел". На церемонията през 2019 г. тя стана първата афроамериканка, отличена в категорията. 

В тазгодишната надпревара Рут Картър надделя над създателите на костюми за "Вавилон", "Елвис", "Всичко навсякъде наведнъж" и "Госпожа Харис отива в Париж".

В благодарствената си реч Картър спомена режисьора на филма Райън Куглър и попита дали звездата от "Черната пантера" Чадуик Боузман може да се погрижи за майка й Мейбъл Картър, починала "през изминалата седмица". Боузман си отиде през 2020 г. на 43-годишна възраст, след като загуби битката си с рака. 

"Това е за майка ми. Тя беше на 101 години", каза Рут Картър. "Този филм ме подготви за този момент. Чадуик, моля те, погрижи се за мама". 

Дизайнерката на костюми отдаде почит към майка си зад кулисите. "Знам, че тя се гордее с мен. Знам, че тя искаше това за мен толкова, колкото и аз за себе си", каза Картър.

Преди Рут Картър е била номинирана за "Оскар" за дизайна на костюмите във филмите "Малкълм Екс" на Спайк Лий и "Амистад" на Стивън Спилбърг. Получава  ласкави отзиви и за работата си над продукции като "Иконом на седем президента" на Лий Даниълс и "Селма" на Ава Дюверней. 

Дизайнерката е създавала костюми за Опра Уинфри, Дензъл Уошингтън, Еди Мърфи, Джери Зайнфелд.

Рут Картър изиграва важна роля като главен дизайнер на костюмите за превръщането на "Черната пантера" в културен феномен, вкарвайки гордостта на африканската диаспора в стилните и цветни облекла на героите и помагайки на измислената страна Уаканда да "оживее". 

Само четирима чернокожи мъже имат по две награди "Оскар" - актьорите Дензъл Уошингтън и Махершала Али и звукооператорите Уили Бъртън и Ръсел Уилямс.