ДКК губи 75 млн. покрай фалита на КТБ

Актуални новини
12:48 - 08 Септември 2022
2011
ДКК губи 75 млн. покрай фалита на КТБ

Държавната консолидационна компания (ДКК) е застрашена да изгуби 75 млн. лв. по търговски спор заради изчезнали оригинални документи. Това стана ясно от пресконференция на новото ръководство на ДКК, което обвини предишните директори, че не са сигнализирали за този проблем разследващите органи и принципала - Министерство на икономиката и индустрията.

Става дума за договор по цесия, по който ДКК е страна в търговски спор и претендира за плащане в размер на 75 млн. лв. Историята започва още през 2014 г. и е свързана с фалита на КТБ. По неясни причини през 2018 г. ДКК купува от частната фирма "Малаз" вземане за 25 млн. лв. с идеята, че в крайна сметка ще получи от длъжника 75 млн. лв.

Длъжник е небезизвестната фирма "Кемира", чийто собственик бе Цветан Василев, и която бе основен акционер на оръжейния завод "Дунарит" преди покупката му от "Емко" на Емилиян Гебрев.

"Кемира", която е в дело за несъстоятелност, обаче отказва да изплати дълга като оспорва автентичността на представените документи по договора за цесия.

"Притеснително е това, с което се сблъскахме в първите дни на нашето управление. Липсват важни анекси към договора за цесия, на базата на които ДКК може да претендира за тези пари", посочи днес изпълнителният директор на ДКК Венцислав Димитров.

Съдът е поискал представянето им още през март тази година, но няма информация предишното ръководство да е търсило оригиналните анекси, нито да е информирало разследващите органи за липсата им.

По думите на Димитров това обрича негативния за ДКК изход на делото, при което компанията трябва да запише като загуба още 50 млн. лв., наред с направения вече разход от 25 млн. лв.

"Нямаме съмнение, че тези документи са съществували, защото има копия в делото с гриф "Вярно с оригинала", каза Димитров и уточни, че липсват общо 6 анекса към договора за цесия.

Следващото заседание по делото е през октомври и ако дотогава оригиналите не бъдат представени пред съда, ДКК ще изгуби делото заради изтекла погасителна давност.

Припомняме, че през 2017 г. ДКК неуспешно се опита да придобие акциите на русенския оръжеен завод "Дунарит", които бяха собственост на "Кемира". Тогава ДКК купи дълг за 47 млн. лв., обезпечен със залог върху акциите на завода. "Дунарит" обаче погаси този дълг заедно с лихвите. Претенции за завода имаше и офшорна фирма, свързвана с Делян Пеевски.

За странната сделка с купения от ДКК дълг на "Кемира" от никому известната фирма "Малаз" и за опасността държавата  да получи нещо в замяна още миналата година излезе публикация в Свободна Европа.

От нея става ясно, че въпросната "Малаз" - фирма за книгоиздаване с 20 лв. капитал и 1000 лв. годишна печалба, се е сдобила с многомилионния дълг към КТБ на бившата оръжейна компания "Кемира" след серия цесии. Според управителя на "Кемира" Асен Бабански обаче дружеството му никога не е сключвало подобни договори за цесия и те са неистински и нищожни.