Дмитрий Муратов продаде Нобеловата си награда за 103 млн. долара

Парите ще бъдат дарени в помощ на деца, разселени от войната в Украйна

САЩ
12:54 - 21 Юни 2022
1776
Дмитрий Муратов продаде Нобеловата си награда за 103 млн. долара

Руският журналист и един от носителите на Нобелатата награда за мир за 2021 г. Дмитрий Муратов продаде на търг своя Нобелов медал. Продажбата му събра рекордните 103,5 млн. долара, които ще бъдат дарени в помощ на деца, разселени от войната в Украйна.

Търгът се проведе на 20 юни - Световния ден на бежанците. Всички приходи от него ще бъдат дадени на УНИЦЕФ в подкрепа на украинските деца, се казва в изявление на Heritage Auctions, която извърши продажбата в Ню Йорк.

Муратов е редактор на независимия руски вестник "Новая газета", в който се публикуват остри критики към президента Владимир Путин и неговото правителство. Той е и един от основателите на вестника, който започва да се отпечатва през 1993 г. след падането на Съветския съюз. От 2000 г. насам шестима журналисти от вестника и сътрудници бяха убити във връзка с тяхната работа, включително разследващият репортер Анна Политковская.

Изданието прекрати временно дейността си заради новите закони в Русия, поставящи ограничения върху отразяването на войната в Украйна. На 28 март "Новая Газета" съобщи, че спира дейността си за неопределен период, след като е получило две предупреждения за нарушения на закона от руския регулатор Роскомнадзор.

Натискът срещу независимите руски медии се засили, след като Москва започна военна инвазия в Украйна на 24 февруари. През април Муратовбеше нападнат, докато чака в купето на влак в Москва и беше залят с червена боя с ацетон.

Според съобщения в американските медии, търгът на наградата е счупил рекорда за продажба на Нобелов медал, като в доклади се казва, че предишната най-висока такава е донесла малко под 5 млн. долара.

„Тази награда е различна от всяка друга аукционна оферта за представяне. Г-н Муратов, с пълната подкрепа на служителите си в „Новая газета“, ни позволява да продадем на търг неговия медал не като колекционерска стойност, а като събитие, което се надява да повлияе положително върху живота на милиони украински бежанци“, се казва в изявление на Heritage Auctions, която извърши продажбата в Ню Йорк.

Муратов спечели Нобеловата награда за мир през 2021 г. заедно с филипинската журналистка Мария Реса за "техните усилия да защитят свободата на изразяване, което е предпоставка за демокрация и траен мир". По време на връчването на наградата Муратов обеща да дари около 500 хил. долара от паричната награда за благотворителни организации.