Дмитро Кулеба категоричен: Не искаме замразяване на конфликта с Русия

Украйна няма да приеме никакви предложения, които ще доведат до загуба на територии, увери външният министър

Украйна
21:46 - 17 Май 2023
5180
Дмитро Кулеба категоричен: Не искаме замразяване на конфликта с Русия

Украйна няма да приеме никакви предложения, които биха довели до това да загуби територии или да бъде "замразен" конфликтът с Русия. Това е заявил украинският външен министър Дмитро Кулеба в разговори с гостуващия в Киев специален пратеник на Китай Ли Хуей.

"Зачитането на териториалната цялост и суверенитета на Украйна е в основата на бъдещ устойчив и справедлив мир", е подчертал Кулеба, цитиран от агенция Ройтерс и БНР.

Китайският дипломат е на обиколка в Европа, по време на която ще сондира условията за прекратяване на войната в Украйна. През следващите дни Ли Хуей е очакван в Москва, Варшава, Берлин и Париж. Китайският специален пратеник за Украйна Ли Хуей се очаква да пристигне в петък във Варшава.

Изявлението на Дмитро Кулеба идва в отговор на китайския мирен план от 24 февруари, според който териториалната цялост на Украйна трябва да бъде запазена, но в същото време се настоява за скорошно примирие в момент, когато Русия все още контролира повече от 100 хиляди квадратни километра в Източна и Южна Украйна.

Украинските въоръжени сили съобщиха, че днес са постигнали нов напредък в тежките сражения близо до град Бахмут в Източна Украйна, наричан от руснаците Авдеевка, и че Русия продължава да изпраща там нови подразделения, включително десантчици.

Агенцията отбелязва, че това са поредните твърдения от страна на Киев през последната седмица, че руските сили са били отблъснати назад в някои райони около Бахмут, на фона на продължаващите от месеци сражения.

"Успешно провеждаме отбранителна операция, контраатакуваме и през този ден наши подразделения напреднаха до 500 метра в някои части на Бахмутския фронт", заяви по украинската телевизия украинският военен говорител Сергий Черевати. Той каза, че не е видял никакви признаци, че на руските сили не им достигат боеприпаси, което противоречи на изявления на ръководителя на руската наемническа група "Вагнер", която е на предна линия в щурма на Бахмут.

"Врагът се опитва да превземе града по свое усмотрение и нанася удари с всички системи и калибри. Не може да става дума за какъвто и да било глад за снаряди", заяви Черевати. "Те придвижват нови подразделения тук (в Бахмут), основно десантчици, в опит да постигнат някакъв междинен успех", добави той.