Днес е Игнажден, най-важен е първият гост

Пари назаем не се дават на този ден

Общество
00:02 - 20 Декември 2023
7850
Днес е Игнажден, най-важен е първият гост

На Игнажден, 20 декември, пари назаем не се дават, за да имате достатъчно догодина. Надеждите са добър и здрав човек да влезе пръв в къщата или да се обади по телефона, за да е добра и здравата следващата година. Народните традиции се пазят и до днес на този празник, предшестващ зимното слънцестоене. Именно на Игнажден започват родилните болки на Дева Мария, за да роди Исус Христос на 25 декември.

Някога по-предвидливите не се оставяли на случайността и още преди празника се уговаряли с някой специален човек именно той да влезе пръв у дома на Игнажден. След прекрачване на прага той трябвало първо да отиде до огнището - там, където според народната вяра живее духът-покровител на семейството. В някои райони на Северна България се счита за голям късмет, ако първият посетител е здрава бременна жена.

Освен че не трябва да се дават пари назаем, на Игнажден е забранено да се изнася от къщи каквото и да било – предмет, храна, сечиво. А всеки, който излиза, на връщане трябва да бъде с „пълни ръце“.

Народната традиция предшества установяването на църковния празник. На 20 декември Източното православие чества паметта на свещеномъченик Игнатий Богоносец. Според преданието, Игнатий е детето, за което се разказва в Евангелието на Матей. Там е описан спорът между Христовите апостоли. Те се препирали помежду си кой сред тях има първенство. За да им даде урок, Исус прегърнал едно дете и казал: „Ако се не промените и не станете чисти като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема“. Детето, което Исус прегърнал, бил бъдещият Игнатий Богоносец. Според вярващите в прераждането именно той се ражда през 19 век като Васил Иванов Кунчев.

20 декември е специален ден според българската традиция, а светецът покровител Игнатий Богоносец пази доброто и свободата, охраняван от два лъва