Днес е магичен ден - пролетното равноденствие

В България то е точно в 23,24 часа

Новини
07:57 - 20 Март 2023
5006
Днес е магичен ден - пролетното равноденствие

Днес в Северното полукълбо настъпва пролетното равноденствие. В България то е точно в 23,24 часа. Това е и астрономическото начало на пролетта.

Равноденствието - когато денят и нощта са еднакви по продължителност, се смята за магичен момент. В древните религии жреците са извършвали специални ритуали в тези дни, за да измолят милост от боговете.

Обичай е за пролетното равноденствие да се почистят къщата и дворът, като се изхвърли всичко ненужно, за да се отвори път на новото.

От 20 март денят става все по-голям. Увеличава се до лятното слънцестоене през юни, когато е най-дългият ден - тази година се пада на 21-и и ще продължи 15 часа 19 минути и 30 секунди. Тогава настъпва астрономическото лято. После денят по мъничко започва да намалява.

На 23 септември настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен. След това нощта е по-голяма от деня, за да се стигне до най-дългата нощ и до зимното слънцестоене - тази година на 21 декември. Тогава продължителността на деня ще е 9 часа 2 минути и 18 секунди. Ще започне астрономическата зима.