Днес е най-големият нерелигиозен празник в света

На 22 април отбелязваме Световния ден на Земята

Новини
12:20 - 22 Април 2021
2016
Днес е най-големият нерелигиозен празник в света

На 22 април отбелязваме Световния ден на Земята. Датата 22 април е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души.

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 хил. партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнес среди да включат в своите приоритети опазването на околната среда.

През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. 

На Деня на Земята ще се състои онлайн пресконференция, поставяща начало на кампанията #ClimateOfChange, в която младите хора ще бъдат призовани да се превърнат в главни действащи лица в едно общоевропейско движение, търсещо и предизвикващо "климат на промяна" към по-добро, устойчиво за планетата и справедливо бъдеще за всички, информира БГНЕС.

По повод днешния ден ви припомняме какво би се случило, ако внезапно Земята спре да се върти. Да се надяваме, че никога подобен апокалиптичен сценарий няма да ни връхлети.