Какво ще се случи, ако Земята внезапно спре да се върти?

Новини
22:16 - 21 Декември 2020
8258
Какво ще се случи, ако Земята внезапно спре да се върти?

Хипотетичните въпроси винаги са забавни за учените. Един такъв въпрос е какво би се случило, ако Земята внезапно спре да се върти и какви биха били последиците за хората и планетата.

Първо, нека си представим, че въртенето спре за една секунда. На екватора това ще е все едно сте в кола, която се движи с 1670 километра в час и сте ударили спирачките. Ако се намирате в сграда, ще бъдете

захвърлени в най-близката източна стена и ще изпитате на собствен гръб (а и с цялото тяло) 47 пъти гравитационното ускорение на нашата планета. Добрата новина е, че това все още може да не ви убие. Но всичко останало ще го направи.

Земята може и да е неподвижна, но всичко останало ще продължи да се движи с абсолютно същата скорост, с която Земята се е въртяла преди. Това включва атмосферата и всички океани. Ветровете биха били четири пъти по-бързи и по-силни от най-бързия вятър, регистриран някога (408 km/h). И тогава ще връхлети огромно цунами, което ще унищожи всичко, което ветровете не са успели (а то най-вероятно няма да е много). На фона на тази апокалиптична картина е безсмислено да се изчисляват щетите от разрушените ядрени електроцентрали, химически заводи и секретни лаборатории за култивиране на смъртоносни вируси.

Дори и най-страховитият холивудски трилър не е в състояние да пресъздаде апокалиптичната картина от спирането на въртенето на Земята

Размерът на щетите ще бъде толкова по-опустошителен, колкото по-близо сте до екватора, но в дългосрочен план това, че сте близо до полюсите, също няма да ви спаси. Поради въртенето си Земята се издува в средата, така че полюсите са на около 21 километра по-близо до центъра на Земята от екватора. Без въртенето

океаните ще мигрират към полюсите — където гравитацията е най-силна — създавайки съответно опустошителни земетресения, един много голям мегаконтинент през екватора и два отделни океана.

Витолд Фрачек от картографската и аналитична компания Esri прогнозира, че северният океан ще бъде “домакин” на по-голямата част от Европа и Русия под водата. Гренландия и цяла Канада ще бъдат потопени, както и Чикаго, Сиатъл и Бостън. В южното полукълбо океанът ще покрие огромни части от Аржентина, Чили и Нова Зеландия, както и целия антарктически континент.

Така че най-доброто място в този опустошителен момент е да бъдете на Северния полюс на добре оборудвана плаваща подвижна база. Местоположението със сигурност би било предимство. Това, което наричаме ден, ще стане с продължителност една година. Обикаляйки около Слънцето все пак би било възможно да се симулира редовен цикъл ден/нощ. Но нещата няма да са твърде розови в дългосрочен план.

Невъртящата се Земя няма да има магнитно поле, тъй като течното ядро ​​на нашата планета също би било неподвижно. Без магнитното поле малкото живи същества, които биха могли да оцелеят след такъв катаклизъм, в крайна сметка ще станат жертва на радиацията.

И без подобни катастрофични сценарии Земята вече се забавя сама. През миналия век продължителността на средния ден се е увеличила с 1,7 милисекунди. Дългосрочната тенденция се дължи на приливни ефекти между Земята и Луната, но продължителността на деня варира и поради други ефекти. При този темп на планетата ни ще са необходими 18,5 милиарда години, за да има ден с продължителност една година.

Ако сте от тези, които си мислят, че Covid е най-ужасното, което е възможно да сполети човечеството, можете да въздъхнете с облекчение. Не е...