Днес е Пълнолуние и лунно затъмнение

Астро
06:22 - 16 Май 2022
3667
Днес е Пълнолуние и лунно затъмнение

Днес, в първия работен ден на новата седмица, е Пълнолуние в 07:14 часа на 25 градуса в знака Скорпион и пълно лунно затъмнение. Пълнолунията са време за приключване на започнати дела или проекти, а в Скорпион – за „разчистване на бурените“, раздяла със стари модели и обновление. Нещо символично трябва да умре, за да дадем път на новото и на истината. Както вече нееднократно споменавах, пълното лунно затъмнение в Скорпион ще доведе до бурни кризисни ситуации в световен план.

Така желаната и очаквана трансформация няма да дойде от само себе си и трябва да сме готови да преминем през нея и по възможност по-безболезнено. Днес е поредният ден с много динамични планетни аспекти и енергии – Луната в Скорпион, Слънцето в Телец и Сатурн във Водолей образуват конфигурация таоквадратура (две планети са в квадрат към трета – двойна квадратура). Затъмненията имат най-мощно кармично влияние на първо място в световен план. В личен план също оказват влияние и са белег за важни събития, когато образуват точни аспекти към други рождени планети – максимум до 1,5-2,0 градуса отклонение от нея.

По-стресово може да се прояви (както в дните около, по време на и до около месец най-късно след затъмнението) при родените между 15 и 20 ноември Скорпиони, между 11 и 16 февруари Водолеи, между 14 и 19 май Телци, между 16 и 21 август Лъвове - +/- 1 ден. Но това са само прогнози на базата на аспектите от затъмнението към слънчевия знак. Има много хора, които имат друг слънчев знак, но имат Асцендент или рождени планети в знаците Телец, Лъв, Скорпион и Водолей. Такъв пример е нашият премиер, който е роден под знака на Овена, но има рождена Луна на около 25 градуса в Телец, Уран на 25 градуса в Скорпион и Марс на 26 градуса в Лъв - таоквадрат. Затъмнението попада точно върху неговия Уран в Скорпион и активира рождения му таоквадрат.

Уран е планета на обратите и неочакваните събития, носи много стрес.

Няма да правя публични прогнози за известни личности, но няма да му е леко нито в близките дни, нито в края на юни и началото на юли (Марс съвпада със Слънцето му и образува таоквадрат към рождения му Плутон във Везни и с транзитния в Козирог), нито в средата на август, докато не излезе Марс от Телец след 20 август.

Този ден е по-стресов за родените през трета декада на знаците Телец, Лъв, Скорпион и Водолей, а в по-малка степен и за представителите на Овен, Близнаци, Везни и Стрелец от трета декада. Препоръчително е да се намали психическото и физическо натоварване, да се ограничат по възможност контактите и пътуванията, да не се предприемат крайни и рисковани действия.

Денят е подходящ за медитация и всякакви други духовни практики, както и за провеждането на лунната диета за изчистване на организма от токсините. Избягвайте всякакви операции днес! Опасността от тежки кръвоизливи, усложнения и дори летален изход е голяма. Затъмнението в Скорпион е с диспозитори (управители на знака) Марс в Риби и Плутон в Козирог, с които Луната образува хармонични аспекти.

Те ни дават възможност да преминем през трудностите и трансформацията чрез любов, съпричастност, повече състрадателност и взаимопомощ.

Таоквадратурата на затъмнението към Сатурн ще ни даде сигурни уроци, които ако сме научили вече, няма да повторим грешките си. Иначе той ще ни ограничава, ще ни поставя пред изпитания. Сатурн се свързва с кариерата и авторитета ни в обществото, които могат да бъдат „ахилесовата пета“ сега. Но може да се прояви и в друга сфера в зависимост от това в кой дом се намира и кои домове управлява (Козирог и Водолей) в рождения хороскоп. Денят, а и периодът до около месец след него, са обещаващи за родените през трета декада на знаците Рак, Дева, Козирог и Риби.

Най-силно и положително ще се отрази в събитиен план при родените между 14 и 18 юли Раци, между 16 и 20 септември Деви, между 13 и 17 януари Козирози, между 13 и 17 март Риби. Лунното затъмнение е в хармоничен аспект към Слънцето ви и там, където попада по дом, ще активира положителни събития и развитие по важни за вас въпроси. А днес бъдете по-сдържани емоционално и се срещайте само с хора, които харесвате и имате сходни ценности.

В часовете от 12:28 до 14:50 българско време Луната е „без курс“ и се подготвя за смяна на знака. Този интервал от време е неблагоприятен за подписване на договори и споразумения, за гласуване и взимане на важни решения, нови начинания и всякакви други действия, от които очаквате да имат успех и развитие в бъдещ план. Луната „без курс“ е подходяща единствено за довършване на започнати вече на по-ранен етап дела и за всякаква рутинна дейност, за която не се изисква сериозна концентрация. Тя ни прави по-разсеяни и объркани емоционално / ментално, поради което сме склонни към грешки и неадекватни реакции. В 14:51 часа Луната навлиза в огнения знак Стрелец, където ще бъде до 15:02 часа на 18 май.

Луната в Стрелец ни вдъхновява, настройва ни по-оптимистично и авантюристично, настроението се подобрява.

До тук – прекрасно! Но с навлизането си в Стрелец Луната образува дисхармоничен аспект опозиция с ретроградния Меркурий в Близнаци. Часовете след 14:51 са по-стресови и неблагоприятни за родените през първа декада, с Асцендент и други рождени планети между 0 и 7-10 градуса на знаците Близнаци, Дева, Стрелец и Риби, а в по-малка степен и за представителите на Телец, Рак, Скорпион и Козирог от първа декада. Луната (реакциите и емоциите) и Меркурий (общуване, мислене, преценки и решения) повишават опасността от сериозни спорове, твърде директно общуване и словесни атаки, както и за пожари, експлозии (включително на автомобили), транспортни произшествия, стрелби, инциденти с млади хора.

Луната в Стрелец образува и много позитивен хармоничен аспект към Юпитер в Овен, който ще оказва положително влияние при родените под знаците и предимно през първа декада на Овен, Лъв, Везни и Водолей. Очаква ви една вълнуваща вечер с много смях и забавления. Изпълнени сте с енергия, страст, вдъхновение и нови идеи. Не оставайте у дома. Излезте и се забавлявайте. Бъдете здрави!