ДНЕС ИМА КВОРУМ! Депутатите ще бистрят "Страйкър"-ите

Социалистите искат промяна в Кодекса за социално осигуряване, "Възраждане" - в Изборния кодекс, а ИТН -  в Закона за пряко участие на гражданите

Политика
09:59 - 09 Ноември 2023
2439
ДНЕС ИМА КВОРУМ! Депутатите ще бистрят "Страйкър"-ите

Близо 200 депутати осигуриха кворума на днешното заседание на парламента, след като в сряда парламентът не можа да заработи.

Тримата народни представители, които преминават в местната власт официално са освободени като депутати. Това са Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС, която ще управлява столичния район "Панчарево", Петър Куленски от "Продължаваме промяната-Демократична България", който ще е кмет на Пазарджик и Калин Калапанков от "БСП за България" - на Брезово. Деян Николов от "Възраждане" пък ще е общински съветник, от парламента се отказа и съпартиецът му  Валери Сираков, който ще е общинар във Видин.

По предложение на ГЕРБ напред в програмата влезе точката за купуване на нова техника - защото военното политическо ръководство няма да е в София в петък - имали ангажимент в Ново село. БСП поискаха да се запознаят за какво идва реч . Така след като разгледат предложенията за закони от опозицията (всяка първа сряда от месеца опозицията има право да прокара в програмата на НС свои идеи), депутатите ще подхванат приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада". Става въпрос за договорите за бронирани машини "Страйкър" от Съединените щати, който по начало бе предвиден като втора точка за утре.

Настимир Ананиев обаче се ядоса от промяната в плана и отпадането на опозиционните проекти. Днес не е сряда, а е четвъртък, нека не нарушаваме правилника си, заяви депутатът от ПП-ДБ и поиска отпадане на законите на ИТН, БСП и "Възраждане". Социалистите искат промяна в Кодекса за социално осигуряване, "Възраждане" - в Изборния кодекс, а ИТН -  промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Георги Свиленски го обвини в лицемерие и заподозря, че вчера умишлено не са се регистрирали - за да не се гледат проектите. В крайна сметка законодателните промени на опозицията останаха в програмата.

Снимки: Агнес Методиева