Днес Невена Коканова щеше да навърши 85

Актрисата се превъплъти в незабравимите женски образи на Ирина от „Тютюн”, Жана от „Инспекторът и нощта“, Лиза от „Крадецът на праскови“, Ана от „Карамбол“, Неда от „Отклонение“, Герда от „С дъх на бадеми“, Тинка от „Момчето си отива“

Култура
14:09 - 12 Декември 2023
2154
Днес Невена Коканова щеше да навърши 85

На днешния ден през 1938 г. в Дупница се ражда едно от най-красивите и талантливи женски лица на българското кино и театър - Невена Коканова. Майка й по бащина линия произхожда от стария български род Манджукови, а по майчина се родее с австрийската аристократична династия Фон Хелденберг. Баща ѝ е офицер от царската армия.

 "Лицето на Невена е винаги такова, каквото трябва да бъде. Сякаш измислено, за да те смущава. За да те влюбва. Има неща, които не могат да се научат. Едно от тях е лицето. То е обещание за собствен свят, който се опитваш да разголваш. Без да нараняваш. Лицето никога не е лице за всички. То е лице за този, който умее да чете човешките лица. Да разговаря с чертите. Да целува мислите. И чак накрая да приближи устните. За да прогледне през тях дълбочината на един живот. Всичкото това болене. Няма формула за изящно лице. Просто се раждаш Невена..."

Така я описва в биографичната си книга, посветена на нейните личност и талант, журналистът Георги Тошев - „Невена Коканова: Коя съм аз?“

Първата си изява в киното Невена прави едва на 19 години - като Ема от филма „Години за любов“ (1957). Едно след друго следват звездните ѝ превъплъщения в незабравимите женски образи на Ирина от „Тютюн”, Жана от „Инспекторът и нощта“, Лиза от „Крадецът на праскови“, Ана от „Карамбол“, Неда от „Отклонение“, Герда от „С дъх на бадеми“, Тинка от „Момчето си отива“ и т.н.

Отива си на 3 юни 2000 г. След смъртта ѝ в знак на преклонение пред нейния талант Министерство на културата съвместно с „Бояна Филм“ учредяват филмова награда за обещаващ филмов дебют на актриса - „Награда на името на Невена Коканова“.