Днес обсъждат ще купуваме ли "Спутник V"

ДПС и ВМРО готови да подкрепят Корнелия Нинова за руската игла

Топ
08:10 - 04 Март 2021
2929
Днес обсъждат ще купуваме ли "Спутник V"

Mинистерският съвет да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 “Спутник V”. За това настояват от БСП в проекта за решение, който здравната комисия в Народното събрание ще обсъди на днешното си заседание.

От ГЕРБ са категорични, че Корнелия Нинова се опитва да употреби руската ваксина предизборно, пише "Труд" и провери нагласите преди гласуването на проекта.

“Руската ваксина “Спутник V” е добра и доказателство е фактът, че няколко европейски държави решиха да я внесат”, коментира д-р Калин Поповски от ВМРО.

Той поясни, че ще поискат редакция на предложението на БСП, която да задължи правителството да осигури по най-бърз начин такива количества от руската ваксина, които да позволят на всички български граждани, които желаят да се имунизират, достъп до ваксина.

Поповски обясни, че предложението им не противоречи на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, тъй като разрешеният аналогичен продукт на “Спутник V” - AstraZeneca e в недостатъчно количество и производителя не изпълнява договора си.

“Ще подкрепим решение, което да даде възможност да не бъде изключена нито една ваксина, която покрива изискванията на Европейската агенция по лекарствата”, заяви зам.-председателят на парламента и член на здравната комисия д-р Нигяр Джафер от ДПС.

Очаква се от управляващата партия ГЕРБ да внесат редактирано предложение, което да не изключва нито една ваксина извън утвърдените от ЕС.

Условието е да има одобрение от Европейската агенция по лекарствата. От ГЕРБ са категорични, че няма как да внесем ваксина, която има аналог, получил одобрение от ЕК - а именно AstraZeneca. Управляващите се позовават на чл. 10 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Той гласи следното:

"Министърът на здравеопазването по мотивирано предложение на главния държавен здравен инспектор, съгласувано с изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), може със заповед да разреши лечение за определен срок с лекарствен продукт, който не е разрешен по реда на глава трета, когато в страната има обявена епидемия, причинена от патогенни микроорганизми или токсини, или има предполагаемо или потвърдено разпространение на химически агенти или ядрена радиация и няма подходящ разрешен за употреба лекарствен продукт."

След дни в Русия започват масови клинични изпитания на препарат срещу COVID-19, който е разработен на принципа на микроРНК - малка едноверижна и некодираща РНК молекула.

Един от подробните анонси за него направи пред президента на Руската федерация Владимир Путин директорът на Федералната агенция по биомедицина Вероника Скворцова.

Лекарството е наречено “Мир -19” и в средата на март учените ще започнат тестването на втората фаза на препарата.

По думите на Скворцова разработената молекула за “Мир-19” няма аналог в света и медикамента към момента дава много добри резултати срещу най-тежките форми на коронавируса, включително и пневмониите.

През юли от Федералната агенция по биомедицина ще имат готовност и за ново поколение ваксина, която ще атакува не S-протеина на коронавируса, а “други протеинови компоненти”, отбеляза още пред руския президент Скворцова, цитирана от пресслужбата на Кремъл.

По думите ѝ, новото поколение ваксини, които се работят от Федералната агенция по биомедицина, ще изгражда не т. нар. хуморален имунитет (на базата на произвеждане на антитела), а ще създава клетъчен имунитет. Последният може да работи между 13 и 17 години.